Online archiv

Autor: Pavel Wojnar

Mediální kurz osmáků den po dni

Pavel Wojnar, 10/2009
Jak moc ovlivňují média naše životy? Co je dobré o médiích vědět, abychom médiím lépe rozuměli a uměli se jejich tlakům bránit ve svém profesním i běžném životě? Nepatří mediální gramotnost mezi zásadní životní dovednosti, ke kterým bychom měli efektivněji vést i své žáky? To jsou jen některé z otázek, kvůli kterým mediální výchově věnujeme na ZŠ Mendelova v Karviné – Hranicích velkou pozornost již řadu let.

AKTIVNÍ METODY VÝUKY NA VÝŠCE? JDE TO!

Pavel Wojnar, 4/2009
Přisedl jsem si nedávno ve vlaku ke skupince studentů z olomoucké Univerzity Palackého, kteří se vraceli po ukončení studijního týdne domů. Vedli při tom opravdu vášnivou debatu. Tématem byl způsob výuky. Protože jejich výměna názorů byla nejen dosti hlasitá, ale i hodně inspirující, přilákala moji učitelskou pozornost.

ŠKOLSTVÍ NELZE ZMĚNIT ZE DNE NA DEN

Pavel Wojnar, 1/2009
Základní škola Mendelova v Karviné patří mezi ty, které se do reformní práce pustily naplno. Ředitel Bohumil Zmrzlík nejen motivuje své učitele ke změně, ale na seminářích také lektoruje další učitele. Jak vysvětluje svůj přístup k proměně učitelské profese?

PROJEKTOVÝ DEN NA TÉMA PROFESE ANEB JAK JSME SE STALI NOVINÁŘI

Pavel Wojnar, 10/2008
Jak rozvíjet umění komunikace a spolupráce u žáků školy? Jak budovat či posilovat partnerské vztahy na škole a pokusit se předcházet šikaně? Mohou spolupracovat namíchaní žáci malí a velcí, premianti a žáci slabí nebo integrovaní či dokonce problémoví? Navíc, když se neznají? Baví je to? Jak konkrétně takové učení organizovat? A co konkrétně může být prostředkem učení?

DEN NAPŘÍČ ŠKOLOU ANEB NAPŘÍČ SVĚTEM REKLAMY

Pavel Wojnar, 6/2008
Naprostá většina dětí v naší republice se ve školách potkává při tradičních hodinách po mnoho let stále se stejnými spolužáky - svými vrstevníky. Na naší základní škole Mendelova v Karviné - Hranicích se už řadu let snažíme aspoň občas takové stereotypy nabourat. Při projektových dnech „Napříč školou“ necháváme společně pracovat žáky z různých tříd.

NA LOVU KAMZÍKŮ V TATRÁCH aneb Mediální výchova v přírodě

Pavel Wojnar, 1/2008
INSPIRACE

PYTHAGOROVA VĚTA PŘED ŠKOLOU

Pavel Wojnar, 9/2007
Aktivní metody rozvíjející klíčové kompetence lze použít i v matematice!

10 OTÁZEK O REFORMĚ

Pavel Wojnar, 9/2007
školy aneb průvodce změnami českého školství

Napříč Evropskou unií aneb Jak jsme se neučili?

Pavel Wojnar, 1/2005
Jž čtvrtý projekt Napříč školou proběhl v červnu na Mendelce v Karviné-Hranicích. Žáci tentokrát šestnácti tříd 1.-9. ročníku pracovali ve dvaadvaceti skupinách (učebnách). V nich se namíchaní (různě staří a nadaní) žáci učilipředevším vzájemné komunikaci, toleranci, spolupráci, a vzájemně poznávali země Evropské unie.