Online archiv

Autor: Jan Nejedlý,

Učitel má právo být občanem a veřejně se angažovat

Jan Nejedlý,, 2/2018
Jmenuje se Marcel Šuslík. Pracuje jako učitel dějepisu na základce. Na internetu, kde má svůj youtuberský kanál, si říká Quido. V širší povědomí vstoupil loni při demonstraci v Praze na Václavském náměstí. Politiky Zemana a Babiše tam s nadsázkou hodnotil jako své žáky na pedagogické radě: „Dal bych jim oběma trojky z chování, upozornil sociálku a vyprovodil je ze školy.“ Tak řečený Quido se totiž občansky angažuje. Natáčí satirické skeče, nahrává videoklipy, vystupuje na manifestacích. Povídali jsme si zejména o tom, jak se slučuje profese pedagoga, satirika a politického aktivisty.

Noc s Andersenem i Foglarem

Jan Nejedlý,, 2/2018
Už poosmnácté chystají knihovníci a učitelé Noc Andersenem, a to nejen u nás, ale i na Slovensku, v Polsku či ve Slovinsku. Leitmotivem letošní pohádkové noci bude 180. výročí od napsání pohádky Statečný cínový vojáček. Akci bude vévodit Andersenův citát: „Celý svět je plný zázraků, na které jsme si však tak zvykli, že je nazýváme všedními věcmi.“ Děti si letos také připomenou ještě několik dalších výročí. V roce 1928 vznikla krásná knížka Povídání o pejskovi a kočičce. Koncem roku 1938 začaly vycházet kreslené příběhy klubu Rychlých šípů. I jejich 80. výročí si knihovníci se staršími dětmi připomenou. A koneckonců, letos slavíme sto let od vzniku Československa, toto téma bude jistě také na pořadu dne. A kdy to všechno vypukne? V pátek 23. března. Zaregistrovat svoji školu můžete na www.nocsandersenem.cz.

Malý bolševik

Jan Nejedlý,, 2/2018
Snad stín „vítězného“ února způsobil, že část obsahu přítomné Rodiny a školy se neplánovaně vychýlila k politice. Lépe řečeno, k politické korektnosti, cenzuře a svobodě. Tato hodnota je totiž povahy nestálé a je třeba o ni znovu a znovu usilovat. Co způsobilo vychýlení kompasu? Zmíním se o jednom z důvodů.

Úklid šuplíku

Jan Nejedlý,, 1/2018
Nový rok člověka ponouká mimo jiné k novoročnímu úklidu. Doma i v práci. A jak se tak probírám redakčním šuplíkem, nacházím různé zapomenuté nápady, neuskutečněné plány i neupotřebené zajímavosti. Třeba že otec Vladimira Iljiče Lenina byl školním inspektorem (jak příznačné!), nebo že filozof Jean-Jacques Rousseau, autor zásadního pedagogického spisu Emil aneb O výchově, odložil své vlastní děti záhy po narození do nalezince, anebo že lidé ještě v minulém století věřili v magickou moc pupeční šňůry – prý když se tato relikvie uchová až do začátku školní docházky dítěte, žáček se bude dobře učit (jak dětinské!).

„STEJNĚ JE TEN ŽIVOT NÁDHERNEJ!“

Jan Nejedlý,, 3/2017
Spisovatelka Tereza Boučková vydala nedávno knihu Život je nádherný, která navazuje na její úspěšnou prózu Rok kohouta. Vrací se v ní k osudu svých adoptovaných romských dětí, ke své nemocné matce, k otci Pavlu Kohoutovi a jednou z mnoha rovin příběhu je i téma hrdinství.

UČITEL TANCE BÝVAL CELEBRITOU

Jan Nejedlý,, 1/2017
Běžný kantor začíná hodinu slovy: „Dobrý den, posaďte se!“ Učitel Jakub Vavruška v úvodu svých lekcí říká: „Pánové, dámy, prosím, zadejte se!“ Je totiž učitelem tance a zároveň majitelem Taneční školy Vavruška, jedné z největších škol svého druhu u nás. Povídali jsme si o fenoménu tanečních kurzů v 21. století i o specifice pedagogické práce na parketu a za katedrou.

KAŠE A SKÁLA

Jan Nejedlý,, 10/2016
S PATRICIÍ KOLHAMROVOU O LOGOPEDII, INKLUZI, SPORTU, HUDBĚ I HUMORU Přes své mládí patří Patricie Kolhamrová k lidem, kteří jsou v mých očích skutečně oprávněni mluvit o inkluzi. Nejen proto, že hraje a zpívá ve skupině The Tap Tap, jejíž jádro tvoří hudebníci s tělesným či mentálním handicapem. Patricie se už od základní školy pohybuje mezi postiženými, ať už jsou to handicapovaní sportovci, muzikanti, či „obyčejní“ vozíčkáři, kterým dělá osobní asistentku. Jakožto budoucí logopedka pomáhá i lidem s vadami řeči. U tohoto tématu jsme naše povídání začali.

TATÍNEK JE LEPŠÍ NEŽ SPIDERMAN

Jan Nejedlý,, 9/2015
Pavel Brycz není jen spisovatelem, ale i „docentem tátologie“. Alespoň tak se nazývá ve své dvoudílné knize, kde nahlíží téma rodiny optikou trojnásobného tatínka. A činí tak s notnou nadsázkou.

KLAPZUBA BY ZÁVIDĚL

Jan Nejedlý,, 8/2015
JAK SE ŽIJE V RODINĚ SE ŠESTNÁCTI DĚTMI

COKOLI, CO PROZÁŘÍ NÁŠ ŽIVOT…

Jan Nejedlý,, 10/2014
* Název vaší knihy rozhovorů Čas pro světlo není básnický, jak by se mohlo zdát, ale ryze vědecký. Jak byste titul vysvětlila případným čtenářům?