Online archiv

Vydání: 7/2010

Autorita založená na křiku a síle lidi ochromí

Marie Těthalová, 7/2010
Divadelní hry Davida Drábka nenechají nikoho v klidu. Parodie a inspirace kýčem a komerční tvorbou spojené s hudbou Darka Krále diváky uchvátí stovkami nápadů. Jak David Drábek vzpomíná na svá školní léta? A kde bere inspiraci a sílu pro svou tvorbu?

Gizela Preuschoff - Výchova dívek

Sylvia Jančiová, 7/2010
KNIHY

Cestovatelé na internetu

Zuzana Řezníková, 7/2010
Běžte s dětmi na web

První rok ve škole? Poznamenán dětskou šikanou

Alena Rybníčková, 7/2010
Můj první školní rok začal idylicky. Skončil řešením nečekaně obtížného případu šikany. Na to mě fakulta opravdu nepřipravila.

Co se děje na škol ách

7/2010
Mezinárodní titul Ekoškola

Strach a úzkost u dětí s ADHD/ADD

Jana Rozsypalová, 7/2010
Stále častěji je dětem diagnostikována porucha pozornosti či hyperaktivita. Kromě potíží se soustředěním bývají tyto děti ve stresu a prožívají silné úzkosti. Pro jejich rodiče a učitele je nutné vědět, jak s nimi pracovat a dítě uklidnit.

Učební styly žáků – výzva pro české učitele?

Matěj Seifert, Andrea Vedralová, 7/2010
Tvrzení rozvíjená v tomto článku by nám jistě potvrdil každý, kdo má více potomků ve školním věku. Jestliže pozorujeme, jak se děti učí, brzy zjistíme, že každé přistupuje k učení trochu jinak, „svým“ vlastním způsobem.

Zásady správné výživy dětí školního věku

Růžena Milatová, 7/2010
Z výzkumů vyplývá, že jak rodina, tak škola se dopouští ve výživě dětí velkých prohřešků. V Rodině a škole jsme si řekli, že se pokusíme s tím něco udělat. Než začneme s testem školních jídelen (viz box), přinášíme článek, který shrnuje základy správného stravování dětí.

Smlouva s rodiči – pouhá záplata

Jan-Michal Mleziva, 7/2010
Nový ministr školství oznámil svůj první významný reformní záměr: školy by měly s rodiči uzavírat smlouvy o chování dítěte při výuce, aby se tak velká míra zodpovědnosti za chování žáků přesunula od učitelů směrem k rodičům. Může to pomoci?

Která angličtina je „ta pravá“?

Marie Těthalová, 7/2010
Možná se ptáte, co je to za hloupou otázku. Přece ta, kterou se učíme v jazykovce nebo ve škole. Ve chvíli, kdy nám někdo neuzná americké fall, protože by se správně mělo používat britské autumn, asi něco není úplně v pořádku.

Důvody, proč jde Asiatům matematika lépe

Barbara Hansen Čechová, 7/2010
V knize Mimo řadu Malcolm Gladwell vypráví o tom, proč někteří lidé v životě uspějí, proslaví se či zbohatnou, zatímco jiní, stejně nadaní, zůstanou na místě. Mimo jiné se věnuje tématu rozdílného věku žáků ve třídách a úspěchu Asiatů v matematice.

Chybné střely ve výběru škol

Tatiana Welchová, 7/2010
Systém přijímacího řízení na střední a vysoké školy připomíná bojové manévry. Nejdůležitější je „dostat se “ a už méně důležité je „kam“. Přitom tady jde o směrování k budoucí kariéře. Jak lépe pomoci studentům s výběrem povolání?