Online archiv

Vydání: 11/2019

Kdyby muži tušili…

Matyáš Zrno, 11/2019
Jaroslava Trajerová má sice pět dětí a pět vnoučat, ale k tomu všemu ještě zvládá sloužit na Lince pomoci jako krizový intervent a vést projekt Nesoudíme. Pomáháme. V jeho rámci pracuje se ženami, které zvažují potrat nebo trpí postabortivním syndromem, spolupracuje se školami, nemocnicemi, radnicemi, přednáší… Někde se setkává s pochopením a ochotou pomoct, jinde naráží na nezájem a neznalost. „Je neuvěřitelné, jak málo se ví, čím si prochází ženy, které zvažují potrat nebo prožívají postabortivní syndrom“, říká. „A jak moc se na ně spěchá s rozhodnutím zrovna v situaci, kdy nejvíce ze všeho potřebují čas na rozmyšlenou.“

Zázrak jménem spánek

Šárka Kubcová, 11/2019
Věděli jste, že ponocování v dětství má vliv na dosaženou tělesnou výšku v dospělosti? Chcete-li totiž vyrůst, potřebujete, aby vaše tělo produkovalo a zpracovalo růstový hormon. A nejvíce se ho tvoří hlavně v noci, během spánku. Navíc si kvalitním spánkem můžete zlepšit imunitu, zdraví, sílu a bystrost! Chcete-li být štíhlí a mít bystrou hlavu – dostatečně spěte!

Můj strach z žen

11/2019
K něčemu se vám přiznám. Dlouhá léta byl můj život zcela zásadně ovlivňován strachem z žen. Na první pohled byste to do mě určitě neřekli. Přece jen měřím skoro 2 metry a vážím 100 kg. Nejsem žádné ořezávátko... A přesto jsem se žen bál. A nebyl jsem sám.

Ne/normální

Matyáš Zrno, 11/2019
Diana je vzdělaná, finančně zajištěná, šťastně provdaná žena. Jenže idylka má své slabiny – Diana trpí bipolární poruchou, se kterou se musí vyrovnat nejen ona, ale i její manžel, děti a lékař. To je základní osa muzikálu Ne/normální, který po celosvětovém úspěchu uvede nyní i spolek art4rent v pražském Divadle Na Prádle. Jaké je hrát ženu s bipolární poruchou? Jak může muzikál přispět k větší osvětě, co se týče duševních chorob, a jaké zkušenosti s problémy duše mají samotní herci? O tom si povídáme s představitelkou hlavní role herečkou Danielou Šinkorovou a hercem a zároveň producentem muzikálu Tomášem Vaňkem.

Dosud nepublikovaný Jung

Martin Bedřich, 11/2019
Světově proslulá zakládající osobnost analytické psychologie a jeden z nejpronikavějších myslitelů 20. století, C. G. Jung, prodchnul svou inspirací, vášní a precizností nejen to, co psal, ale i co tvořil.

Dobře mu tak!

Jaroslav Petr, 11/2019
Zkušenost se škodolibostí má každý. Někdy jsme jí vystaveni, jindy se sami tomuto pocitu neubráníme. Škodolibost dokáže vážně narušit vztahy v nejrůznějších kolektivech – od rodiny přes sportovní tým až po pracoviště. Přesto psychologové nevědí o škodolibosti dost. V poslední době se snaží do tajů této emoce proniknout.

Najít toho správného chlapa…

Matyáš Zrno, 11/2019
Asi každý někdy slyšel od žen povzdech: „Kam zmizeli všichni ti správní chlapi?“ Někdy to byla otázka spíše řečnická, zjevně určená konkrétnímu muži, aby se koukal začít chovat jako „správný chlap“.

Naše přežití ve světě je dáno schopností osobně růst

Kateřina Kokešová, 11/2019
Koučování jako pomoc v růstu druhým? Málokterý kouč by nesouhlasil. Ale jak konkrétně osobnostní růst podpořit, na to už existuje nepřeberně nástrojů. Jennifer G. Berger vychází z teorií vývojové psychologie a hlavně ze současných poznatků tohoto oboru o zrání v dospělosti. Díky kouči Tomáši Hančilovi, který s těmito principy pracuje, mohla v češtině vyjít kniha o osobnostním růstu v práci i životě Jak lidé zrají.

Jak umožnit vlastní individualitě proniknout navenek

Janette Šimková, 11/2019
Při své práci doprovázím lidi k tomu, aby naplno prožili jeden nesmírně důležitý moment. Týká se to něčeho velmi jednoduchého a přitom nesmírně složitého zároveň: umožnit vlastní individualitě, aby pronikla navenek a ukázala se světu.

Muži, ženy a mozek

-red-, 11/2019
Mužský a ženský mozek opravdu pracuje odlišně. Nový výzkum z University of Alberta v Kanadě ukázal, že muži a ženy při řešení stejných úkolů zapojují každý jiné části mozku.

Přeshraniční žertování

Milan Petrák, 11/2019
Před pěti lety zazněla ve slovenské reklamě čeština. Děj reklamy na Slovenskou spořitelnu se odehrával v kempu. V blízkosti mladého slovenského páru si postavil stan vychytralý Čech. Nejprve si přišel půjčit sekeru, aby si mohl zatlouct kolíky. Pak se přišel zeptat, zda by mu nepůjčili sekáček, o něco později cibuli a po setmění se další prosba týkala lampy. Když se objevil popáté, začal opět oblíbené „Já bych chtěl požádat…“ a přitom mlsně pokukoval po slovenské krásce, její partner nekompromisně zvolal: „Mladú pani nie!!!“

Stavíme svůj zlý sen

Kateřina Rodná, 11/2019
Dům je hotový. A vztah také. Stavba společného domova je jedním z nejrizikovějších momentů společného života, podobně jako narození dětí, Jak je možné, že se z realizace snu tak často stane noční můra s fatálními následky pro vztah?