Každý (se) počítá, od nuly až k osmi miliardám.

Všichni žijeme na jedné planetě, každý jsme jedinečný, každý (se) počítá. A jedním z nich jsi ty!

Každý (se) počítá Roskifte, Kristin  Portál, 2021 Koupit na e‑shopu

Unikátní velkoformátová obrázková kniha KAŽDÝ (SE) POČÍTÁ norské autorky a ilustrátorky Kristin Roskifte je zaměřena na počítání. Ale rozhodně nečekejte žádnou nudnou učebnici matematiky, tahle kniha pro děti od 5 do 10 let vám k počítání přibalí navrch ještě ohromnou dávku fantazie, hádanek, otázek i odpovědí.

Na samém počátku je nula. Nikdo. O jednu stránku dále už ale můžeme spočítat prvního člověka, je jím malý Tomáš. A Tomáš má tátu, spolu na výletě je najdete na stránce s číslicí dvě. Každá stránka či dvoustránka knihy obsahuje jedno číslo a k němu krásné a vtipné ilustrace, společně s doprovodnými otázkami založenými nejen na počítání, ale také na hledání v obrázku, na sociálním čtení, vymýšlení příběhu, snění a fantazii. To, co na obrázku čtenář uvidí, totiž záleží hlavně na něm samém.

Kniha hravou formou učí děti hledat souvislosti a vazby mezi jednotlivými postavami postupně se odhalujícího příběhu. Podněcuje nejen diskusi o rozličných tématech, ale i o důležitosti rozdílných pohledů na ně, debatu o tom, co vlastně vidíme a co všechno z obrázku můžeme vyvodit. Tato nejednoznačnost je samozřejmě pozitivem i při opakovaném čtení, příběh tak může být příště zase trošku jiný.

Bimba Landmann Mapy mých pocitů Portál 2021Mohlo by se vám také líbit: Povídání s dětmi o vlastních pocitech – MAPY MÝCH POCITŮ

Kniha kromě otázek nabízí i odpovědi, nebo alespoň velkou nápovědu k nim, načtením QR kódu v knize se dostanete na stránku na našem webu, která vám se čtením příběhu vyprávěného obrázky pomůže.

Ve světě získala kniha KAŽDÝ (SE) POČÍTÁ Cenu Severské rady za literaturu za rok 2019, cenu za nejhezčí vizuální zpracování, za nejhezčí knihu roku 2018 a byla přeložena do více než 20 jazyků.

Z norského originálu Alle sammen teller do češtiny přeložila Jitka Jindřišková.

Ukázka:

Každý (se) počítá Roskifte, Kristin  Portál, 2021

Koncept knížky hodlá autorka rozpracovat do řady 5 titulů, které budou fungovat jednotlivě, ale bude je možné „číst“ i dohromady. Následovat budou témata ČAS (vteřina, hodina, rok, letopočet, tisíciletí, miliony let atd.), MÍSTA (kde se rodíme, pracujeme, jsme rádi, odpočíváme, kde se stalo něco důležitého atd.), PŘEDMĚTY (které si kupujeme, dědíme, ztrácíme, zahazujeme, vymýšlíme atd.) a LIDÉ (oči, prsty, zuby, orgány, buňky), vše založené na počítání.

Každý (se) počítá Roskifte, Kristin  Portál, 2021

Každý (se) počítá Roskifte, Kristin  Portál, 2021

Každý (se) počítá Roskifte, Kristin  Portál, 2021


Kristin Roskifte je norská autorka a ilustrátorka. Kromě Každý (se) počítá napsala dalších 7 dětských knih a mnoho dalších ilustrovala. Výtvarné vzdělání v oboru ilustrace získala na Kingston University v Londýně a také na Cambridge School of Art. Je spolumajitelkou malého norského nakladatelství Magikon Forlag, které se věnuje převážně ilustrovaným knihám a vizuální kultuře. Žije v Oslu, s manželem a jejich třemi dětmi, kteří jsou prvními čtenáři a zároveň protagonisty jejích knih, neboť svůj život si ráda zaznamenává malováním do nesčetných skicáků.


Knihu KAŽDÝ (SE) POČÍTÁ zakoupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru