V knížce 100 dětí se dočtete, jak se žije dětem na Zemi

Kolik dětí ze sta chodí do školy, musí pracovat nebo je na útěku? Kolik dětí má doma televizi, internet, hraje si s legem? Ilustrovaná encyklopedie obsahuje zajímavé informace, které dětem pomohou uvědomit si, v jakém prostředí a jak žijí.

Sto dětí

V obrázkové publikaci 100 dětí se čtenáři dozvědí spoustu zajímavých informací o životě dětí na Zemi. Jaké by to bylo, kdyby byl svět vesnice, ve které žije 100 dětí? Jak by žily tyhle děti, kdyby zastupovaly všechny děti na světě? Kolik z nich potřebuje brýle, žije s postižením? Kolik má skutečně boty a vlastní mobilní telefon? Kolik dětí má čistou vodu, elektřinu v domě a kolik jich bydlí ve měste nebo ve slamu? Kolik děti se věnuje hudbě, hraje fotbal, umí plavat, má vlastní kolo?

Díky dvěma řadám teček uvedených pod každým nadpisem si děti lépe představí konkrétní číslo v porovnání s celkem. Teček je sto, každá tečka za jedno dítě. A vždy jich je vybarvených tolik, kolik jich je uvedeno v nadpisu.

Ukázka:

Přestože se autoři zabývají i vážnými tématy, mnoho kapitol končí ujištěním, že se situace celosvětově zlepšuje.

Z německého originálu 100 Kinder přeložila Viola Somogyi.

Pod hladinu je další zajímavá kniha, tentokrát z podmořského světa.


Některé údaje byly proti originálu aktualizovány s přihlédnutím k českému prostředí a ke světovému dění (válka na Ukrajině). Na konci knihy jsou uvedeny zdroje, ze kterých autoři data čerpali.

Kniha získala Německou literární cenu pro mládež v roce 2021, určena je dětem od 8 let.

Knížku 100 dětí ocení děti, učitelé, environmentalisté, milovníci encyklopedií a matematických vědomostí.

Christoph Drösser žije v San Franciscu jako novinář a autor na volné noze. Předtím pracoval 18 let jako redaktor v deníku Die Zeit a za své zásluhy o popularizaci matematiky získal titul „vědecký novinář roku 2005“ a mediální cenu Německého svazu matematiků (DMV).

Nora Coenenberg studovala v Hamburku ekonomii a ilustraci. Matematika není její nejsilnější stránkou, ale jako designérka infografiky a editorka na volné noze si ráda pohrává s datovými materiály a výzkumnými texty. Aktuálně pracuje v deníku Die Zeit jako grafička.

Knížku 100 dětí můžete koupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru