Kolik smyslů máš? – odpovědi najdete v encyklopedii lidských a zvířecích smyslů, určené zvídavým dětem a jejich zvídavým rodičům

Všichni vnímáme svět kolem nás prostřednictvím našich smyslů. Někdo může být vnímavější k barvám, jiný zase k vůním nebo chutím. Rozmanitost je v tomto případě nekonečná. Přesto máme všichni stejné základní biologické vybavení, díky kterému reagujeme stejně na podněty z vnějšího světa. Pojďme se blíže na naše smysly podívat, aby nám dávaly smysl.

encyklopedie pro děti knížky pro děti zajímavosti ze světa zvířat lidské a zvířecí smysly zábavné čtení naučná dětská literatura

Encyklopedická kniha anglické veterinářky Cathy Evans s názvem Kolik smyslů máš? je sice primárně určena dětem od 6 let, ale mnoho novinek a zajímavostí v ní najdou i jejich rodiče, prarodiče, nebo třeba i pedagogové. Jak název napovídá, jedná se o poučnou a zajímavou publikaci o fungování našich smyslů. Kniha je dělena do 8 kapitol, přičemž každá kapitola se věnuje jednomu smyslu: pěti základním (sluch, zrak, čich, chuť, hmat), a pak dvěma „nově objeveným“ smyslům (poloze v prostoru a rovnováze).  V poslední kapitole pak autorka popisuje ještě jiné smysly (interocepce – informace, které jsme schopni číst z vlastního těla, např.pocit hladu, žízně, plného moč. měchýře, bušení srdce z radosti × ze smutku atd.; elektrorecepce – schopnost vnímat elektrické pole, např. žralok, ptakopysk; magnetorecepce – schopnost vnímat magnetické pole, např. včela, želva, tažní ptáci).

Každá kapitola je uvedena fungováním daného smyslu u člověka (stavba sluchového, zrakového, čichového atd. ústrojí, co se s informacemi získanými smyslovým orgánem děje v mozku), na ni navazují vždy další zajímavé okolnosti fungování daného orgánu a smyslu (vysoké a nízké tóny, zalehávání uší, barvoslepost, dalekozrakost a krátkozrakost, rozdílné vnímání pachů, vůní a chutí, pátá chuť umami, vnímání intenzity bolesti atd.) a na závěr každé kapitoly je pak daný smysl uveden na zajímavostech ze světa zvířat.

Na úplný závěr je kniha opatřena výkladovým slovníčkem výrazů, které se v knize vyskytují v kurzivě.

Knihu doplnila svými ilustracemi Becky Thorns.

Z anglického originálu Cat eyes and Dog Whistles přeložila Eva Kadlecová.


Ukázka z knihy

Nápaditý cestopis Evropa k nakousnutí seznámí děti s dvaceti evropskými státy, které navštíví spolu s hlavními hrdiny, sourozenci Františkou, Adamem a Tomem.


Zajímavá encyklopedie s názvem Moje pocity provede děti světem emocí.


Autorka Cathy Evans je anglická spisovatelka a veterinářka. Její vzdělání v oblasti přírodních věd a láska ke zvířatům jí v době on-line výuky inspirovaly k napsání této knihy.


Knihu Kolik smyslů máš? zakoupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru