V dalším pokračování příběhů o Máje a ohnivém lišáčkovi si tentokrát kamarádi dělají pelíšky

Po úspěchu první knihy o Máje a ohnivém lišáčkovi přichází díl druhý. Mája a Kája se již spřátelili, nyní jejich kamarádství projde první zkouškou. Dokáží pro toho druhého vytvořit „pokojíček“ tak, aby se kamarádovi líbil a cítil se v něm dobře?

knihy pro děti příběhy se zvířátky pohádkové příběhy přátelství Koupit na e‑shopu

Hlavními hrdiny jsou dívenka Mája a její zvířecí kamarád Kája, což je panda červená neboli onen titulní ohnivý lišáček. Příběh je opět sestaven z několika částí: v první si Mája a Kája navzájem vytvářejí pelíšky (upravují svoje „pokojíčky“), ve druhé se vydávají na dobrodružnou výpravu po domě, v němž bydlí, a ve třetí Kája Máje vypráví pohádku na dobrou noc (příběh jeho cesty z pandí planety k Máje domů).

Příběh hezky ztvárňuje to, že pokud chci něčím druhého potěšit, musím se doopravdy zajímat, co mu udělá radost (moje radost a představa „krásného pokoje“ nemusí být v souladu s představou někoho jiného). A taky se tu vypráví, že se k věcem druhých máme chovat ohleduplně.

Knížka pracuje hezky s momentem strachu a přátelské pomoci, odpuštění, sounáležitosti, naslouchání. Stejně jako první díl je vyprávění plné milých slovních hříček, což český překlad zachovává, a dokonce rozvíjí.

Zatímco první kniha Mája a ohnivý lišáček byla o vzniku kamarádství, pokračování Mája a ohnivý lišáček dělají pelíšek je o prohlubování vztahu s kamarádem či kamarádkou.

Příběh také využívá oblíbenou dětskou aktivitu stavění pelíšků (bunkrů, stanů, domečků, skrýší z prostěradel, dek, polštářků atd.).

Kniha je vhodná pro děti od 3 let, rodiče, prarodiče, lze jí ovšem doporučit i jako první čtení.

Knihu doplnila půvabnými ilustracemi Joëlle Tourlonias.

Z německého originálu Luna und der Katzenbär vertragen sich wieder přeložil Lukáš Novosad.


Motýlek motýl vylétá z další knížky Petra Horáčka.

Ukázka z knihy

Odletí Zimní drak a udělá místo jaru?

Co dělá Slon v šuplíku?


Autor Udo Weigelt vystudoval německou literaturu a historii a napsal více než 50 knih pro děti. V nakladatelství Portál mu již vyšla kniha Mája a ohnivý lišáček (2022)


Knihu Mája a ohnivý lišáček dělají pelíšek zakoupíte na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru