Na zahradě u Makovcových - jóga s pohádkou

Proč je dobré zařadit do pohybových chvilek ve školce dětskou jógu? Protože je hravá a radostná, krásně nám protáhne i posílí celé tělo a rozveselí mysl. Naučí nás zastavit se, zklidnit a relaxovat. Při jednotlivých jógových chvilkách můžeme zažít spoustu legrace, napětí, můžeme si nejrůznější věci představovat a vymýšlet! Pokud máte chuť, vydejte se spolu s pejskem Rafanem a kočičkou Jasmínkou na dobrodružnou cestu. Nudit se určitě nebudete!

1) Přivítání, rozběhání

(Organizace: kruh, turecký sed, volný pohyb v prostoru, dvojice; pomůcky: bubínek; motivace: příběh o pejskovi Rafanovi a kočičce Jasmínce)

Všechno to začalo na zahradě u domku rodiny Makovcových. Už pár let tenhle dům a celou rozlehlou zahradu hlídal dobrácký bernardýn Rafan. Žil si svým pohodovým psím životem a myslel si, že to tak bude navždy. Ale to se spletl! Jednoho letního rána vyšla paní Makovcová před dům a v náručí držela malé roztomilé koťátko – Jasmínku. Hladila ji po světle šedém kožíšku, drbala ji hned za jedním a hned za druhým ouškem a dokonce svůj nos otřela o její čumáček! Rafan nevěřil vlastním očím. Co má tohle znamenat? JEHO panička se takhle mazlí s úplně cizí kočkou! Ale než si stačil pomyslet něco dalšího, paní Makovcová malou kočičku něžně položila na zem a Rafanovi řekla: „Tohle je další člen naší rodiny, Rafánku, kočička Jasmínka. Je ještě malinká, však sám vidíš. Tak buď opatrný a dávej na ni dobrý pozor. Doufám, že ji budeš mít tak rád jako my.“ Na rozloučenou ještě láskyplně pohladila kočičku po hřbetě, usmála se na Rafana a pak odešla zpátky do domku. Rafan se nezmohl ani na jedno štěknutí. Jen si pomyslel něco jako: „To určitě...“
Ale pak mu to nedalo, zvedl se na všechny čtyři a pomaloučku šel k Jasmínce, aby si ji prohlédl. Malou kočičku tím upřímně vyděsil, strachy se celá roztřásla a jen sotva slyšitelně zamňoukala. Rafan se zastavil, a když viděl, jak se malá kočička celá třese, všechna zlost ho přešla. Sklonil hlavu těsně nad zem a zaštěkal, jak nejjemněji uměl: „Neboj, já ti neublížím.“ A tak vlastně začalo velké a nerozlučné přátelství mezi pejskem Rafanem a kočičkou Jasmínkou. I když to mezi psem a kočkou často jiskří, tihle dva se skamarádili a stala se z nich téměř nerozlučná dvojka!


Když se podívám na naši třídu, vidím, že je tady spousta dětí velkých jako pejsek Rafan, a zase na druhou stranu spousta „maloušků“! Pojďte, zkusíme se taky seznámit a skamarádit, přesně tak, jak to udělali pejsek s kočičkou!


Volný běh dětí po třídě: Na znamení (bubínek, tlesknutí) – se děti zastaví a rychle vytvoří dvojice (starší + mladší), postaví se čelem, předpaží a položí dlaně na sebe. Na další znamení se opět rozběhnou, opakujeme 3 – 4×, děti se ve dvojicích střídají, může se měnit i způsob pohybu po herně – poskoky snožmo, chůze ve výponu…

Děti stojí ve dvojici (starší + mladší) čelem proti sobě – postupně se jemně podle pokynů učitelky dotýkají jednotlivými částmi těla (dlaně, ramena, ouško, zadeček, chodidla…).

Placená zóna