S obezitou se potýká skoro čtvrtina Čechů

Více než 40 % Čechů neprovozuje žádný sport. „Alespoň jednou týdně se jakékoliv fyzické aktivitě (od sportu přes zahradničení) věnuje třetina Čechů. Přes 20 % Čechů přitom nasedí denně v průměru osm a půl hodiny a víc. Zdravotní dopady jsou alarmující – s obezitou se potýká téměř čtvrtina Čechů,“ varuje Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Právě pravidelný pohyb je totiž tou nejlepší prevencí celé řady onemocnění.

Je prokázáno, že pohyb je možné považovat za prevenci i lék pro mnoho zdravotních obtíží, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoký cholesterol, osteoporóza či deprese. Aby naše tělo mohlo po všech stránkách dobře fungovat, měli bychom se maximálně často hýbat. Jenže skutečnost je jiná. „Lidé všech generací se výrazně méně pohybují, ztrácejí potřebu pravidelné fyzické aktivity, klesá jejich fyzická i psychická kondice. V posledních několika desetiletích prudce stoupl počet lidí, kteří trpí nadváhou, obezitou a dalšími civilizačními onemocněními.,“ říká Jana Havrdová.

Každý den aspoň půlhodinka pohybu!

Světová zdravotnická organizace doporučuje 5× 30 minut pohybové aktivity týdně pro dospělého člověka, pro dítě by to mělo být minimálně 60 minut denně, u dospělých konkrétně 150 minut mírné aerobní aktivity nebo 75 minut aktivity s vyšší zátěží týdně. „Každý den bychom měli svižnou chůzí zvládnout minimálně 10 000 kroků, což je denní limit, který by měl zdravý člověk ujít,“ radí Jana Havrdová s tím, že možností začít sportovat je dnes nesčetně.

Nedostatek pohybu a nadváha ovšem netrápí jen dospělé. Podle údajů Světové zdravotnické organizace má více než 27 % dětí v České republice nadváhu a téměř 10 % dětí je obézních.

„Počítačové hry, internet, sociální sítě, mobilní telefony a televize – to jsou v posledních letech nejčastější způsoby trávení volného času dětí a mládeže. Aktivity jako četba či sport se dostaly na druhou kolej. A tak není divu, že české děti tloustnou a leniví,“ říká Jitka Literová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který zaštiťuje úspěšný projekt Děti na startu, jehož cílem je vypěstovat v dětech lásku k pohybu a vést je ke zdravému životnímu stylu.

Martina Kadlecová


-red-