Online archiv

Vydání: 2021_03

70 let MŠ Lobkovicova

-red-, 2021_03

S obezitou se potýká skoro čtvrtina Čechů

-red-, 2021_03

Chvála práce

PhDr. Helena Chvátalová, 2021_03
Všichni jsme určitě zažili, jak je dítě na sebe pyšné, když může tátovi nebo dědovi pomoci při mytí auta nebo mamce či babičce s vařením (nebo samozřejmě naopak – dnešní maminky jsou schopné zajet do autoservisu a mnozí tátové se ochotně postaví ke sporáku).

Společně pro děti

-red-, 2021_03
Jak rozvíjet spolupráci s takovými organizacemi, jako je třeba nedaleký domov důchodců, divadlo (ať už kamenné, případně takové, které přijede za námi přímo do školky), útulek pro opuštěná zvířata, blízký dům dětí a mládeže, a nespočet dalších, které by se snad mohly v okolí naší mateřské školy nacházet?

Fantazie je svoboda, kterou vám nikdo nevezme

Mgr. Marie Těthalová, 2021_03
Někdy si ji ale sami nedopřejeme, myslíme si, že ji nepotřebujeme. O svobodě pozorovat imaginární světy, o tvořivosti, knížkách a mnohém dalším jsem si povídala se spisovatelkou a dramaturgyní Terezou Vereckou.

Karneval v družině trošku jinak

-red-, 2021_03

Evropský den logopedie

-red-, 2021_03

Je brzy na roli školáka?

-red-, 2021_03
Rozhodnout o tom, zda dítě potřebuje odklad školní docházky, bývá komplikované. Věci nejsou jen černé a bílé, je třeba zvážit plusy a mínusy a vybrat pro dítě tu nejlepší variantu. K tomu je dobré mít co nejvíc informací a sledovat nejen oblasti důležité pro zvládání učiva jako je grafomotorika, početní představy, zraková a sluchová zralost ale nesmíme zapomínat na oblast sociální a pracovní.

Kde se v nás bere napětí a stres?

Mgr. Marie Těthalová, 2021_03
Mohlo by se zdát, že s uklidněním, odstavením společenského života, s tím, že nám dočasně odpadly některé aktivity, bychom měli být klidní a bez stresu. Podle zjištění odborníků v současné době narůstá výskyt nepříjemných psychických obtíží, jako jsou deprese a úzkosti.

Odkladem školní docházky dítě ztrácí kontakt se svými vrstevníky

Mgr. Marie Těthalová, 2021_03
Velké téma odkladů. Ačkoli se zavedly jako výjimečná možnost pro děti, které se potýkají s vážnějšími problémy, týkají se dnes téměř čtvrtiny dětské populace. Proč tomu tak je? A je to v pořádku? O tom jsem si povídala s klinickým psychologem Petrem Niliusem.

Někam do ticha odletět…

Mgr. Marie Těthalová, 2021_03

Dárek za předplatné 2021_03

-red-, 2021_03