Hledání kamaráda pro Ferdu mravence aneb Společné tvoření rodičů a dětí

Mravenci, berušky, pavoučci, housenky, hlemýždi… myslíte si, že tento hmyz můžete vidět jenom na louce nebo v teráriu??? Kdepak!! V jeden listopadový čtvrtek loňského roku jste se s nimi mohli potkat v naší mateřské škole Lobkovicova v Praze 3. Tento „Den mravenečků a broučků“ byl totiž jedním z projektových dnů našeho ŠVP „Rok s Ferdou mravencem“. Děti již od rána přicházely do svých tříd převlečení do masek berušek, mravenců, pavoučků, šneků, motýlků i housenek a tam na ně čekaly jejich paní učitelky, z kterých se ten den staly berušky, mravenci, vosy nebo můry. Během zábavného dopoledne si děti zazpívaly, zahrály různé broučkové hry i jiné aktivity, protáhly „hmyzí“ tělíčka, pro broučky stavěly domečky z různých konstruktivních stavebnic, vytvořily krásné berušky a broučky z papíru a netrpělivě čekaly na chvíli, kdy se v tělocvičně sejdou se všemi kamarády ze školky. 

Celý měsíc totiž mohly společně s maminkou a tatínkem doma tvořit z čehokoliv různé obyvatele louky i lesa a přinést je do školky na společnou výstavu „Ferda hledá kamarády“. Společné tvoření rodičů a dětí se již po leta stalo nedílnou součástí našich programů a projektů a získalo si velkou oblibu mezi dětmi, rodiči i personálem školky. 

Dvakrát ročně vyhlásíme zajímavé téma vhodné k ŠVP a potom jen obdivujeme nádheru a tvořivost všech zúčastněných. Již proběhlo např. „Ježkohraní“, „Sovičkování“, „Houbohraní“, „Motýlkohraní“, „Strašidýlka, kam se podíváš“… Stejně jako vždy, i tentokrát zaplnily výrobky prostory před ředitelnou tak, aby je všichni mohly obdivovat a inspirovat se.

A že jich bylo! Děti společně vyrobily celkem 44 nádherných a kreativních kamarádů pro Ferdu z papíru, látky, přírodního materiálu a dokonce i starého rohlíku. Vybrat ten nej výrobek bylo opět opravdu velmi těžké. Při společném tvoření si děti s rodiči užily chvíle plné legrace a radosti a o to nám přeci jde. Pro nás vyhrály všechny děti se svými výrobky a také byly obdarovány drobnými dárečky.

Hana Sekerová

ředitelka MŠ

-red-