Online archiv

Vydání: 2021_04

Když dítě bolí záda…

PhDr. Helena Chvátalová, 2021_04
Podle odborníků až 75 procent dětí trápí v současné době bolesti zad. Největší problémy se většinou ukazují ve školním věku, záda však bolí už i předškoláky… Víte ale, že na stav dětských zádíček bychom měli myslet daleko, daleko dřív než v předškolním a školním věku?

(Ne)obratní předškoláci

-red-, 2021_04
Stejně jako po miminku nemůžeme chtít, aby hned po narození začalo chytat hračky do ruky, nemůžeme chtít ani po školákovi, aby ihned začal psát. K tomu, aby dítě dokázalo provést jemný, konkrétní pohyb, potřebuje umět ovládat nejdříve velké svalové skupiny a postupem času se naučí ovládat i menší svalstvo, které mu umožní drobnější pohyby.

Srdce našim krajánkům

-red-, 2021_04
Mateřská škola Klimkovice sídlí v severomoravském lázeňském městě nedaleko Ostravy. Skládá se ze čtyř budov a její součástí je celkem šest věkově heterogenních tříd. Naše budova se nachází v ulici Komenského, poblíž lesa a parku s rybníky.

Hledání kamaráda pro Ferdu mravence aneb Společné tvoření rodičů a dětí

-red-, 2021_04

Nechme děti, ať se nudí

-red-, 2021_04

Integraci zvládáme. Ale za jakou cenu?

Mgr. Marie Těthalová, 2021_04
Několik dní po vydání únorového čísla Informatoria 3-8 zazvonil v redakci telefon. Na druhé straně paní učitelka z jedné nejmenované mateřské školy, která reagovala na tiskovou zprávu s názvem Poruchy chování a integrace.

Cena pro aktivní mladé lidi

-red, 2021_04

Světlo a nálada

- red -, 2021_04

Distanční výuka u nás doma

-red-, 2021_04
Jsme tu čtyři. Jedna dospělá maminka, která chodí do práce a studuje vysokou školu – ne z plezíru, ale nikdo neví, co bude, a jíst se musí. Pak je tu jedna dospívající dcera, studující druhý ročník zdravotní školy. Z toho byla v téhle škole celkem sedm měsíců.

Rizika týmové spolupráce v MŠ – syndrom vyhoření

-red-, 2021_04
V obecné míře pedagogové pociťuji, že nároky, vycházející z pedagogické praxe se zvyšují. Kromě znalostí pedagogiky, didaktiky či například psychologie, tvoří významnou část také znalosti kurikulárních dokumentů, legislativy, nebo v případě vedoucích, pedagogických pracovníků znalosti v oblasti řízení týmu.

Knížky dětem ukazují barevnost světa

Mgr. Marie Těthalová, 2021_04
I když jsme se Mravenčí chůvou, tedy s Julií Dominikou Zemanovou a Marií Podvalovou, sešly na dálku, všechny jsme měly za oknem kupy sněhu. Počasí na to, aby si jeden zalezl do křesla s knihou. A knihy a čtení byly ostatně tématy našeho společného povídání.

Nemůžete se dovolat do redakce?

-red-, 2021_04