Psychoterapie pro každého

Poslední rok ve školství byl plný změn a nových pravidel, se kterými se učitelé museli co nejrychleji vyrovnat. Bylo potřeba naučit se rychle fungovat za nových podmínek, což někomu nedělá problém, pro jiné však může být jakákoliv odchylka od zavedených pořádků důvodem ke stresu.

Neustálé změny, hrozící riziko onemocnění a k tomu někdy i tlak veřejnosti či rodičů může být pro někoho příliš velká psychická zátěž na to, aby se s ní vypořádal sám. Někdy se však lidé bojí říct si o pomoc, nebo se jim v hlavě honí mnoho otázek: Můžu se objednat na psychoterapii, i když nejsem psychicky nemocný/á? Co když se to dozví ostatní? Je potřeba rozebírat své dětství a vztah s rodiči? 

S čím může psychoterapeut pomoci

Psychologická pomoc je pro všechny, kteří se necítí dobře a chtějí to řešit. A je jedno, jestli je trápí „jen“ osamělost, nespokojenost ve vztahu, v práci, nebo mají závažnější obtíže, trpí na deprese, úzkosti či se potýkají se syndromem vyhoření. Dalo by se říci, že záleží především na tom, jak daný člověk svou situaci prožívá. Každý má svou míru obtíží, které ještě snese, ale některé už jsou „přes čáru“. Pak se často cítíme natolik zahlcení problémy, že nejsme schopní vyřešit už ani drobné potíže, se kterými bychom si běžně poradili raz dva, a to může být ten pravý čas přijmout pomoc od psychoterapeuta.

Osobní rozvoj

Psychoterapie však může sloužit i těm, kteří nemají akutní problémy, ale třeba jen cítí, že něco v životě postrádají, hledají hlubší smysl nebo chtějí zapracovat na svém osobním růstu. Nepředstavujme si však, že přijdeme na psychoterapii a psychoterapeut nám prozradí tajný způsob, jak najít štěstí, načež odejdeme spokojení a osobně rozvinutí domů. Bez práce na obou stranách to bohužel nejde a ani to není záruka, že klient odejde spokojený. Úspěšnost psychoterapie záleží na mnoha faktorech a stejně jako ve zdravotnictví není vždy každá léčba úspěšná, tak i v psychoterapii se ne vždy dojde k vytyčenému cíli.

Off-line i on-line

Výhodou doby covidové je, že se v praxi ověřily možnosti on-line forem práce a komunikace, a psychoterapie nebyla výjimkou. V některých případech léčby deprese je například on-line forma spolupráce terapeuta a klienta dokonce účinnější než osobní setkání (přece jen je pro některé lidi s depresí snazší připojit se on-line než dojít osobně za terapeutem). I pro mnoho dalších lidí, kteří netrpí zrovna depresemi, je však on-line setkání příjemnější, takže jej v poslední době nabízí stále více a více terapeutů. 

A pokud vás neláká ani on-line rozhovor a jste přece jen zdrženlivější či stydlivější při sdělování svých obtíží, je možné vyhledat odbornou radu i přes e-mail či chat. Ten je často využívaný jako podpůrná možnost pro běžnou psychoterapii, ale lze jej využít například i pro získání úvodních informací o průběhu terapie apod. Také je dobré vědět, že všechny formy sezení lze za určitých okolností absolvovat anonymně, beze strachu, že budou vaše osobní údaje někde zaznamenány a že byste museli mít obavy o své soukromí.

Proč terapie funguje

Když už se člověk rozhodne, že začne docházet na psychoterapii, čeká ho ještě velmi důležitá část procesu, a to výběr správného psychoterapeuta. A nejde o to, vybrat toho objektivně nejlepšího, protože žádný takový neexistuje. Jde o to, vybrat psychoterapeuta, který vám osobně bude „sedět“, bude vám sympatický, bude používat metody, které vám budou vyhovovat, a bude pro vás tím pádem příjemné a přirozené se mu svěřit a navázat upřímný vztah. 

Placená zóna

-red-