7 tipů, jak naučit malé dítě smrkat

Rýma je nepříjemná pro dospělého, natož pro dítě. A může být i nebezpečná – to když se jí včas nezbavíme a přeroste třeba v zánět dutin nebo středního ucha… Proto je tak důležité naučit už nejmenší děti správně smrkat.

„Vypadá to jednoduše, ale pro malé dítě je velmi těžké pochopit ‚princip smrkání‘. Proto je dobré výuku této dovednosti neodkládat a začít s ní už ve věku 8 až 10 měsíců, kdy u dětí nastává v rámci motorického vývoje intenzivní období nápodoby. Velkým pomocníkem může být právě vodní prostředí, kde děti učíme vydechovat do vody – ústy i nosem. A protože voda tvoří přirozený odpor, není pro dítě nijak jednoduché ho překonat. Proto je i dýchání do vody součástí základních plaveckých dovedností. Ostatně pro malé děti je náročné i obyčejné foukání do předmětů, které leží na hladině. A právě tyto na pohled jednoduché aktivity představují ten nejlepší trénink, jak děti formou hry naučit ovládat vydechování nosem, které se pak dobře uplatní při smrkání,“ vysvětluje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, dětského centra, které je od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání.

1. Štěstí přeje připraveným

Nácvik smrkání je dobré zkoušet preventivně ještě v době, kdy rýma nehrozí. Dítě je v dobrém rozmaru, zdravé, vyspalé a vše bere jako hru. V době, kdy by mělo odřený a plný nos, by mu nejspíš vydechování nosem do vody a nácvik smrkání moc zábavné nepřipadaly.

2. Nosní dírky střídejte

„I mnohým dospělým se může hodit rada, že smrkat najednou z obou nosních dírek není úplně výhodné, protože přitom dochází k zaléhání uší. Proto je mnohem lepší naučit děti smrkat vždy napřed z jedné nosní dírky a pak z druhé. Pomůže, když přitom dítěti přikryjeme ústa,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová. 

3. Hravé učení

Při výuce vydechování využijte například napodobování projevů zvířat. Děti budou velmi rády předvádět a zkoušet, jak štěká pejsek, mňouká kočka, ale i jak funí ježek nebo troubí slon. 

Placená zóna

-red-