Péťo, a co snídaně?

Asi 13 procent českých dětí od šesti do deseti let se potýká s nadváhou, či dokonce s obezitou. U starších dětí je to 14 procent chlapců a 10 procent děvčat. Když dospějí, má normální váhu jen 22 procent z nich, 78 procent si nadváhu nese do dospělosti. Jak můžeme tomuto problému předcházet?

Že velmi důležitou prevencí obezity je dostatek pohybu a omezování sladkostí, event. uzenin, je všeobecně známo. Víme ale také, že k této prevenci patří i pravidelná snídaně? Podle odborníků by děti měly snídat, protože když nesnídají, mají větší sklon jíst více v druhé polovině dne, což v konečném důsledku může vést k neúměrnému přibývání na váze. 

U vlastních vnoučat ve věku 10 a 9 let vidím, že většinou snídat nechtějí. Raději si o chviličku déle přispí, pomaleji se oblékají a vůbec se „rozkoukávají“ do nového dne. Mamka jim sice chystá dobrou svačinu, ale podle odborníků to nestačí. (Zajímavé je, že jejich čtyřletá sestřička před odchodem do školky hlásí: „Mám hlad a chuť,“ a bez alespoň malé snídaně z domu neodejde – ale to je mimořádně dobrý strávník…)

Snídaně musí dětem chutnat

Příklad rodičů je velmi důležitý. Měli by tedy vždy myslet na to, že jsou pro své děti i v jídelních zvyklostech vzorem. Pokud před odchodem do práce nesnídají, často nechtějí snídat ani děti, a rodiče to těžko po nich můžou požadovat. Nebo možná mají rodiče velmi konkrétní představu o tom, co by mělo dítě snídat, a jemu to nechutná. Vždycky je tedy dobré se s dítětem domluvit. Většinou jde vybrat jídlo, které bude mít zhruba stejnou výživovou hodnotu jako to, které preferují rodiče, a přitom bude dítěti chutnat.

Některé dítě je zvyklé každé ráno sníst koláč, buchtu nebo sladký loupák a zapít dost oslazeným kakaem nebo si pravidelně dává oblíbené dětské slazené cereálie z bílé mouky. Po čistě sladké snídani však dojde hned po ránu k rozkolísání hladiny cukru, to vede k problémům se soustředěním ve škole a následný prudký pokles hladiny cukru vede právě k přejídání v odpoledních hodinách. Dítě by podle lékařů mělo snídat potraviny s obsahem bílkovin. 

Chtěl bych paštiku jako táta

A pokud rodiče doma před odchodem do práce snídají (asi jich bohužel není většina, spíš jen popadnou do ruky rohlík nebo si první jídlo dne dají až v zaměstnání), nebo pracují doma a dopřejí si na snídani čas a dítě vidí, že táta snídá párek nebo paštiku, chtělo by často snídat to samé. To ale není dobrý nápad. Podle odborníků je vhodný např. chléb s tvrdým nebo tvarohovým sýrem a kousek zeleniny. Mladšímu dítěti stačí k snídani třeba i jen mléko nebo ochucené mléko (dostane do těla tekutinu, bílkoviny a energii), jogurtový nápoj nebo může sníst trochu jogurtu či tvarohu.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová