Online archiv

Vydání: 2023_03

Dětem by neměly chybět základní pohybové návyky i rovnováha

-red-, 2023_03
„Všímám si rozdílů mezi dětmi, které byly odmalička zvyklé pravidelně cvičit, a těch, které tuto možnost neměly. Rozdíl je obrovský. Dětem, které necvičily, chybí pohybové základy, vidíme chyby, se kterými se potýkají, protože nemají osvojené důležité návyky. Například neumějí skoky – ani snožmo, ani na jedné noze. A často mají problém s rovnováhou.

S dárkem dáváme i to, že o druhém přemýšlíme

Mgr. Marie Těthalová, 2023_03
Snažíme se ho potěšit, proniknout do jeho světa. Že se to někdy nepovede? I to patří k životu. O dárcích a obdarovávání, a také o nové knize Nejlepší dárek, si povídáme s Petrem Horáčkem.

Jen a jen pro tuhle chvíli

Mgr. Marie Těthalová, 2023_03

Svátek Tří králů

-red-, 2023_03

Členská schůze OMEP

-red-, 2023_03

Pohár vědy – Cesta kolem světa

-red-, 2023_03

Pololetní prázdniny v ŠD Hulín

-red-, 2023_03

Březen – za kamna vlezem

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_03
Přísloví sice praví, že v březnu ještě „za kamna vlezem“, ale všude kolem nás už je cítit svěží jarní energii. Koncem měsíce přijde první jarní den a probudí přírodu k zázraku. Je krásné to vnímat a ukazovat dětem, jak se příroda probouzí.

Péťo, a co snídaně?

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_03
Asi 13 procent českých dětí od šesti do deseti let se potýká s nadváhou, či dokonce s obezitou. U starších dětí je to 14 procent chlapců a 10 procent děvčat. Když dospějí, má normální váhu jen 22 procent z nich, 78 procent si nadváhu nese do dospělosti. Jak můžeme tomuto problému předcházet?

Zotavovací akce a školy v přírodě v kostce

-red-, 2023_03
Zotavovací akcí je organizovaný pobyt 30 a více dětí ve věku do 15 let na dobu delší než 5 dnů, jehož účelem je posílit zdraví dětí, zvýšit jejich tělesnou zdatnost, popřípadě i získat specifické znalosti nebo dovednosti.

Snídaňové kluby mění atmosféru v českých školách

-red-, 2023_03
Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne. Přesto řada dětí ráno z různých důvodů nesnídá. Do školy přicházejí hladové, což s sebou nese řadu problémů. Špatně se soustředí na vyučování, může se u nich projevovat náročné chování.

Jak nepodlehnout emočním výkyvům

-red-, 2023_03
Všichni přemýšlíme o věcech třemi způsoby: jeden pramení z našeho emočního já, druhý z našeho racionálního já a třetí z našeho moudrého já. V jednom terapeutickém směru se těmto dovednostem říká „emoční mysl“, „racionální mysl“ a „moudrá mysl“.