Pohár vědy – Cesta kolem světa

Přišel nový rok a s ním další výzva pro Ptáčata. Už druhým rokem pracuje v MŠ Kunčice pod Ondřejníkem KMD Ptáčata. Loni jsme se zapojili do mezinárodní soutěže „Pohár vědy – Leonardo“. Soutěž se dětem i rodičům tak zalíbila, že jsme se letos opět znovu přihlásili a nemohli se dočkat, co nás čeká. Pohár vědy je mezinárodní soutěž, která nabízí žákům všech věkových kategorií skupinové badatelské, experimentální a komunikační aktivity související s řešením teoretických i praktických problémů z různých oborů fyziky, chemie, matematiky, techniky či biologie a ekologie a podporuje kreativitu a technické, manuální a ICT dovednosti. Soutěž je určena pro všechny žáky od mateřských až po střední školy a je rozdělena do čtyř kategorií.

Letošní výzva nese název „Pohár vědy – Cesta kolem světa“. Úspěšně jsme se dostali přes první kolo, kde jsme náš dlouhý výlet odstartovali v Asii. Navštívili jsme spolu mnoho nádherných zemí, jako je Indie, Čína a Japonsko. Soutěž si pro nás přichystala mnoho zajímavých aktivit. Hledali jsme na mapě, v knížkách a na internetu, všude, kde se dalo. Za pomocí našich „dospěláků“ jsme vyráběli nádherné skládané vějíře, dělali pokusy s rýží, vařili a pozorovali proces vypařování čaje, a díky tomu všemu, jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí a nových informací. Byla to pro nás opravdu úžasná zkušenost.

A před námi je druhé kolo, na které se už pilně připravujeme. Tentokrát se společně s Ptáčaty vydáme do Severní a Jižní Ameriky. Všichni se těšíme, co si pro nás další kolo přichystá.

Ilona Křížáková 

-red-