Březen – za kamna vlezem

Přísloví sice praví, že v březnu ještě „za kamna vlezem“, ale všude kolem nás už je cítit svěží jarní energii. Koncem měsíce přijde první jarní den a probudí přírodu k zázraku. Je krásné to vnímat a ukazovat dětem, jak se příroda probouzí.

„Je čas jarní rovnodennosti a jarních svátků oslavujících plodnost a sílu přírody – přibývajícího sluníčka. Mnoho zvyků známe, ale už si vůbec neuvědomujeme, že souvisí s upřímnou prosbou za dobrou úrodu. Většinou se odehrávaly v čase jarní rovnodennosti, ale dnes jsou navázané na hlavní jarní svátky – Velikonoce. Hned po masopustu nastává šestitýdenní postní období plné velikonočních příprav. Velikonoce obvykle vrcholí v dubnu, ale dva týdny před Velikonocemi se na Smrtnou neděli vynáší zima v podobě Morany. Týden před Velikonocemi se světí jarní proutky…“ 

Monika Kindlová, Martina Boledovičová:, Tradinář – rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů, Smart Press 2019

A jak můžeme toto období prožívat s dětmi? Můžeme třeba společně přemýšlet, kam vysejeme připravená semínka – buď do záhonu na zahradě, nebo i do truhlíků na balkonech či za okny mateřských škol. Můžeme také pozorovat přílety a hnízdění ptáků – v březnu se přece začínají vracet z teplých krajin.

Můžeme ozdobit nejen svoje domovy, ale i třídy v mateřské škole zelenými větvičkami (pozor na rozkvetlé větvičky třeba jívy a břízy a na děti, které mají alergii na jarní pyly, ale to bývá problém spíš až v dubnu). Do jídelníčku můžeme zařadit první mladé zelené lístečky. Kopřivy do velikonoční nádivky asi přidává většina z nás, ale můžeme do salátů či pomazánek přidat třeba pár lístků pampelišek (ale nebudeme je samozřejmě sbírat v blízkosti silnic apod.), vypravíme se do vlhkého lesa na medvědí česnek (pozor na záměnu s listy konvalinek!) apod. Zelenými jarními bylinkami (medvědí česnek, lístky pampelišky, výhonky bršlice kozí nohy) můžeme posypat třeba chléb s pomazánkou.

Půda a semínka

I s dětmi v mateřské škole je dobré povídat si o půdě – o tom, jak je důležitá pro semínka i rostlinky, které z ní rostou a které vyživuje. S malými dětmi můžeme vyprávění o půdě pojmout jako pohádku. Můžeme vyprávět třeba o tom, že se o semínka v půdě starají skřítkové, můžeme s nimi zazpívat písničku, kterou známe z večerníčku o Křemílkovi a Vochomůrkovi („Vstávej, semínko, holala, bude z tebe fiala…“) apod.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová