Co je index pití a pitný kalendář

O pitném režimu se často hovoří, i v Informatoriu 3-8 o tomto tématu občas píšeme. Víme ale, co je to index pití? Ten totiž říká, jestli stačí pít normálně, tedy podle běžných pravidel, nebo raději více – v posledních 5 letech ukazoval 6 měsíců v roce na vyšší potřebu a 4 měsíce dokonce na výrazně vyšší potřebu příjmu tekutin.

Na počasí a jednotlivé meteorologické prvky reaguje každý člověk jinak. Čím citlivější jedinec, tím více by měl dbát na zdravý životní styl včetně pitného režimu, který významně podporuje všechny důležité funkce organismu. K fyzické i psychické pohodě za každého počasí tak může přispět index pití. 

„V zimě nemáme takovou potřebu pít jako v létě. Jenže i studený vzduch nás vysouší, zejména pokud se k mrazu přidá vítr. Problém není jen nedostatek pití, ale také teplota nápojů. Zima nás nutí pít nápoje horké, kdy se tělo musí vyrovnávat s velkými teplotními rozdíly – teplota vzduchu je pod nulou, teplota těla kolem 36 °C a teplota nápoje i nad 60 °C. Nejpřijatelnější je nápoj s teplotou blízkou teplotě těla – vlažný nebo o pokojové teplotě,“ doporučuje nutriční terapeutka Mgr. Jitka Tomešová, DiS., spolupracovnice AquaLife Institutu. Ke každodennímu pití se hodí přírodní minerální, pramenité a kojenecké vody, které mají původní složení a čistotu – nesmí se dezinfikovat ani jakkoli chemicky upravovat, v podstatě představují biokvalitu v pitném režimu.  

Co přinášejí časté změny počasí

Každé roční období u nás většinou provázejí časté změny počasí. Na ně můžeme být přecitlivělí, citliví nebo jen reagující. Reagující jedinec zvládá i extrémy v počasí bez větších potíží, přestože ovlivňují jeho krevní tlak, srážlivost krve a produkci hormonů. Citlivý jedinec bývá rozladěný, bolívá ho hlava, špatně se koncentruje. Přecitlivělí bývají chronicky nemocní lidé, kteří reagují na vrtochy počasí velmi výrazně. Tato skupina je ohrožena zejména zhoršením aktuálního zdravotního stavu – jejich tělo bývá oslabené, protože spotřebuje hodně energie na adaptaci. Snížit negativní dopady počasí pomáhá především zdravý životní styl. Jeho nedílnou součástí je pravidelný pitný režim, upravený podle potřeby při zátěži, kterou může zvýšit i počasí.

„Mezi základní meteorologické faktory, které ovlivňují příjem tekutin a naši pohodu, patří tropické teploty nad 30 °C, vlna veder, arktické dny s teplotou -10 °C a méně, silný pokles nebo naopak nárůst tlaku vzduchu, větrné počasí nebo geomagnetická aktivita. Tyto meteorologické prvky a jejich extrémy jsou většinou typické pro jednotlivá roční období nebo měsíce v roce, ale například s velkými změnami tlaku vzduchu nebo teplotními odchylkami se můžeme setkat kdykoliv,“ vysvětluje meteoroložka a odborná konzultantka v oblasti biometeorologie Ing. Dagmar Honsová, Ph.D. 

Co se děje v těle při změně počasí

Co způsobí výrazný pokles tlaku vzduchu? 

Krevní cévy obsahují baroreceptory (speciální typ nervových zakončení), které reagují na kolísání barometrického tlaku a vysílají do mozku signály, že je třeba upravit krevní tlak. Tento mechanismus bývá často narušen u lidí s kardiovaskulárním onemocněním nebo artritidou, a proto u nich dochází ke skokům krevního tlaku doprovázeným závratěmi, nepravidelným srdečním rytmem nebo silnými bolestmi kloubů. 

Účinnou prevenci únavy, celkové zpomalenosti nebo bolesti hlavy, které nízký tlak často způsobuje, je zvýšený pitný režim. Vhodné je pít přírodní pramenitou nebo minerální, případně i obyčejnou vodu.

Co způsobí změny geomagnetické aktivity, tzv. sluneční bouře?

Vysoká sluneční a geomagnetická aktivita přispívá ke zvýšení viskozity krve, nižší k jejímu zkapalnění. Hustší krev protéká cévami hůře, což má za následek zvýšení krevního tlaku, hrozí krevní sraženiny a kyslíkové hladovění vnitřních orgánů. Nadměrně tekutá krev je nebezpečná kvůli rozvoji krvácení, zvláště pokud mají krevní cévy problémy s pružností stěn. 

Aby se nás následky zvýšené sluneční aktivity dotýkaly co nejméně, je dobré přidat na příjmu tekutin. Průběžné pití vody a minerálek nebo čaje během dne pomůže hustší krev alespoň částečně kompenzovat, uvádí nutriční terapeutka Jitka Tomešová.  

Co způsobuje změny vlhkosti vzduchu?

Vysoká vlhkost vzduchu zvyšuje riziko otoků tkání, astmatických záchvatů a bronchospazmů. Nízká vlhkost vytváří dobré podmínky pro akutní respirační infekci. Kromě osob s chronickými onemocněními dýchacích cest pociťují změny vlhkosti vzduchu také jedinci se zlomeninami a poraněními končetin. Změny ve struktuře tkání nebo kostí související s vlhkostí vzduchu způsobují bolesti od píchání až po bodání, v závislosti na době po úrazu.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová