Vypěstujme si s dětmi mycí žínku

V posledních letech se snažíme vracet ke všemu přírodnímu – rozhodně je to dobré pro naše zdraví, ať už se jedná o oděvní látky nebo potraviny, nebo třeba o rostlinné žínky, které se objevují v drogeriích pod názvem lufa. Víte, že žínku lufa si ale můžeme s dětmi sami vypěstovat?

Lufa válcovitá (Luffa cylindrica), které se říká také houbová tykev nebo tivuk, je jednoletá teplomilná tykvovitá rostlina. K pěstování lufy, jejíž semena nebo později sazeničky koupíme v zahradnictví (kontakty na ta správná zahradnictví najdeme na internetu), potřebujeme alespoň kousek zahrádky (a téměř každá mateřská škola zahradu má), protože mohutná liána lufy tvoří až několikametrové popínavé lodyhy s laločnatými listy a žlutými květy. Na jedné rostlině vykvétají květy samičí, později samčí. Aby se vytvořily plody, je nutné, aby květ opyloval hmyz, nebo musíme pomoci sami štětečkem. Plody, které nám vyrostou, jsou protáhlé tykve, které trochu připomínají mohutnou okurku. Mohou být až 100 cm dlouhé, hladké, na stopce zúžené, s deseti podélnými švy. 

Semena se vysévají v březnu, což už sice nestihneme, ale dnes můžeme koupit i sazeničky, které vysazujeme v každém případě až v druhé polovině května, po tzv. ledových mužích, protože rostlina je velmi teplomilná a případný mráz by ji určitě zničil. 

Výhony lufy se vedou po nějaké síti nebo třeba po plotě. Z jedné rostliny můžeme sklidit až dvacet plodů. Lufa vyžaduje slunečné stanoviště a dostatečnou zálivku.

Využití plodů

Plody lufy mají mnohostranné využití.  Mladé tykvičky se mohou konzumovat jako křehká zelenina. Obsahují určité množství vitaminů, asi 1,5 % bílkovin a 5 % sacharidů. Jsou velmi vhodné pro redukční diety a jako pokrm pro diabetiky. Můžeme je upravit stejně jako okurkový salát nebo je nakládat do octa jako okurky. Vhodné je i mléčné kvašení jako u klasických kvašených okurek. 

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová