Online archiv

Vydání: 2023_05

Za chvíli se musí rozednít…

Mgr. Marie Těthalová, 2023_05

Květen – čas lásky a rodiny

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_05
Říká se „máj, lásky čas“ – květen je ale také měsíc bující vegetace, rozkvetlých stromů, měsíc dvou státních svátků a teplých a voňavých večerů, které si můžeme užívat v kruhu rodiny nebo s přáteli.

Covidoví plaváčci potřebují doučování!

-red-, 2023_05
Následky dvouleté covidové přestávky pociťujeme stále. Své o tom vědí i trenéři z dětských plaveckých kurzů. Dva ročníky dětí se neučily plavat vůbec nebo pouze on-line, a to nestačí. Je na zodpovědnosti rodičů, aby děti zbavili tohoto stigmatu. Řešením jsou plavecké kurzy, kde se děti naučí plavat a bezpečně se chovat ve vodě i u vody.

Vypěstujme si s dětmi mycí žínku

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_05
V posledních letech se snažíme vracet ke všemu přírodnímu – rozhodně je to dobré pro naše zdraví, ať už se jedná o oděvní látky nebo potraviny, nebo třeba o rostlinné žínky, které se objevují v drogeriích pod názvem lufa. Víte, že žínku lufa si ale můžeme s dětmi sami vypěstovat?

Vyhrocené vztahy práci nesvědčí

Mgr. Marie Těthalová, 2023_05
Učitelé i vychovatelé se během své práce logicky setkávají s lidmi. Jak s dětmi, které chodí do „jejich“ škol a školek, tak se svými kolegy. Případné vztahové a komunikační obtíže mezi dospělými se pak přirozeně odrážejí i v klimatu třídy.

Kamarádíme s dětmi z celého světa

-red-, 2023_05
Možná ani nevíte, co všechno děti v mateřské škole dělají. Povědomí většiny lidé je, „že si hrají“. Ale jak si hrají? V tomto už jsou odbornicemi učitelky, které umí nastavit hru tak, aby se děti rozvíjely ve všech oblastech a přitom si ani neuvědomovaly, že se učí.

Poděkování u příležitosti 70. výročí vzniku SPgŠ v Berouně

-red-, 2023_05
Vážená redakce, více než 25 let odebíráme časopis Informatorium 3-8 . Toto odborné periodikum nás, kteří vyučujeme pedagogiku, psychologii a speciální pedagogiku, obohacuje a informuje o aktuálním dění v oblasti předškolního a zájmového vzdělávání.

Velikonoční setkání dětí z MŠ Blatenská a seniorů v Pečovatelském domě

-red-, 2023_05

Hulínské velikonoční prázdniny

-red-, 2023_05

Školní vzdělávací program v kostce a rovina strategie plánování

-red-, 2023_05
Strategické plánování lze považovat za základní pilíř rozvoje každé organizace. Právě segment školství je naprosto specifickou oblastí. Všechny možnosti nástrojů strategie řízení lidských zdrojů a obecně managementu, například podniků, nelze v segmentu školství aplikovat.

Angličtina u předškoláků a školáků s podezřením na dyslexii?

-red-, 2023_05
Výuka angličtiny může být pro děti velkou výzvou, zejména pro ty s dyslexií, kteří mají problémy se čtením a psaním. Nicméně existuje mnoho způsobů, jak tyto děti předškolního i školního věku podpořit a motivovat při učení angličtiny.

Školní prostředí se zaměřuje více na výkon

Mgr. Marie Těthalová, 2023_05
A právě rozvoj osobnosti je tím, co by mělo v mateřské škole dominovat. O škodlivosti soutěživého prostředí, rivalitě i mezilidských konfliktech jsem si povídala s psycholožkou Ivanou Janišovou.