Květen – čas lásky a rodiny

Říká se „máj, lásky čas“ – květen je ale také měsíc bující vegetace, rozkvetlých stromů, měsíc dvou státních svátků a teplých a voňavých večerů, které si můžeme užívat v kruhu rodiny nebo s přáteli.

Vzhledem k tomu, že květnové číslo Informatoria 3–8 vychází 3. 5., psát na tomto místě o prvním květnovém státním svátku naší republiky a o stavění májek je bezpředmětné… 

Druhým květnovým státním svátkem, kdy máme volný den, je pak 8. květen den, kdy slavíme konec druhé světové války. Je připomínkou lidí, kteří ve druhé světové válce položili své životy… A myslím, že je dobré tento svátek, kdy máme „volno“, dětem alespoň stručně a přiměřeně věku vysvětlit.

„Určitě máte na vaší návsi či na náměstí pomník věnovaný válečným padlým. Jsou to lidé, kteří žili své životy v místě, kde dnes žijeme, bydlíme, denně chodíme… Nejsou to zkrátka nějaká teoretická jména z dávné minulosti. Možná dokonce příběhy některých z nich i vy sami znáte nebo je najdete v místní kronice.“

Den matek a Den rodin

Po celém světě se slaví Den matek, ale nikoli ve stejný den. U nás jsme převzali model z USA a Den matek slavíme o druhé květnové neděli. Ve všech mateřských školách určitě chystají paní učitelky s dětmi drobné dárečky, přáníčka, kytičky pro maminky, ke kterým děti přidají ještě třeba básničku nebo písničku a sladkou pusu.

Na Den matek navazuje 15. května Den rodin. Slaví se oficiálně od 90. let minulého století, kdy jej jako mezinárodní ustanovila OSN. A jak můžeme oslavit Den rodin? Třeba zajímavým výletem, který si užijí všichni členové rodiny. Nebo můžeme vytáhnout staré fotoalbum a nad fotografiemi, které jsou ještě většinou černobílé a vkládané do „růžků“, vzpomínat, nebo vyprávět dětem o členech rodiny, kteří už nejsou mezi námi. 

Hudební maraton

Pro svou širší rodinu můžete jako my uspořádat hudební maraton. Dopředu myslíme na všechny zúčastněné a vybíráme takové hudební kousky, aby si opravdu každý přišel na své. Na playlistu tedy nechybí oblíbené písničky babičky ani dětské skladby. Navaříme a napečeme něco dobrého, nachystáme seznam písní a nahrávky a potom už jen sedíme, jíme, koštujeme dobrá vína, posloucháme nejroztodivnější žánry od beatu až po Holky z naší školky a smějeme se… Monika 


Co sázíme po ledových mužích

Po tzv. ledových mužích (12.14. května) můžeme už vysazovat na záhony i choulostivé sazeničky. Můžeme například zasadit sazeničky lufy, tykvovité rostliny, o níž píšu v článku o mycí žínce z lufy. Ale také rajčata, cukety, okurky.

V mateřských školách můžeme v květnu vysadit na záhony nebo i do truhlíků za okna voňavé bylinky. A děti můžou vyrobit k bylinkám cedulky, tzv. zápichy. Paní učitelky na cedulky napíšou názvy bylinek a děti cedulky ozdobí pěknými kresbičkami. Na zápichy použijeme třeba malé třísky nebo i špachtličky, jaké známe z lékařských ordinací. 

Co můžeme sklízet už v květnu

Naše prababičky říkávaly: „Před kopřivou smekni, před bezinkou klekni.“ Ano, koncem května a začátkem června rozkvétají velká bílá květenství černého bezu. Z těch můžeme vyrobit osvěžující a zdravou domácí bezinkovou limonádu, bezinkový sirup, můžeme si květenství nasušit na čaj.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová