BUBNOVAČKA: Bubnujte s námi, aby byl hlas ohrožených dětí slyšet!

Bubnovačka je akce Centra LOCIKA, která upozorňuje na důležitost ochrany dětí před násilím v rodině. Děti jsou často neviditelné oběti násilí. Bubnujeme, protože jim tím symbolicky dáváme hlas. Letos se Bubnovačka koná 20. listopadu a pod záštitou prezidenta Petra Pavla.

Statistiky o násilí v rodině ukazují, že je rozšířenější, než se může na první pohled zdát. V České republice je jím zasaženo asi 14 % dětí, což jsou pro představu 2–3 děti v každé školní třídě. To znamená, že každý z nás ve svém bezprostředním okolí může mít děti nebo celé rodiny, které se s takovou situací potýkají. Mohou to být spolužáci vašich dětí, vaši přátelé nebo sousedi. Násilí v blízkých vztazích proto nemůže zůstat neviditelným problémem, o kterém se nemluví. Ticho před násilím neochrání. A právě proto se Bubnovačka koná.

Dejte i vy najevo, že se o problematiku aktivně zajímáte a řekněte NE násilí v rodině. Zapojit se může každý, komu není osud dětí lhostejný. Každoročně se účastní školy, školky, firmy, organizace, instituce, sportovní kluby, policisté i jednotlivci v České republice a na Slovensku. K velké změně ve společnosti totiž není potřeba velkých činů, ale spousty malých kroků. Každý jeden z nich se počítá. Když se sečtou, efekt je obrovský. Zapojení je velice snadné. Stačí vyplnit přihlášku na webu. Ta zajistí, že všichni účastníci budou mít informace a instrukce. A pak v den konání akce zabubnovat na cokoli, co je zrovna po ruce – hrnec, mísa, bubínek. Fantazii se meze nekladou. Fotku nebo video z bubnování je pak potřeba sdílet. Na Facebooku je k tomu přímo určena událost „Bubnuj, aby bylo děti slyšet 2023“. Případně mohou účastníci fotky a videa zaslat na e-mail bubnovacka@centrumlocika.cz.

Ticho děti před násilím neochrání! Bubnujte s námi! Bubnujte pro děti!

Přihlášku a více informací o Bubnovačce naleznete na webu detstvibeznasili.cz/bubnovacka

-red-