Jako malá jsem moc statečná nebyla

Tvrdí to o sobě britská spisovatelka Hannah Gold, jejíž kniha Poslední medvěd zaujala děti v mnoha zemích světa. Kniha pojednává o jednom neobvyklém přátelství a také o statečnosti i zármutku dívenky April.

Vaše kniha pojednává o neobvyklém přátelství. Co si můžeme pod slovem přátelství představit? 

Pro děti je přátelství něčím nepodmíněným. Něčím, co probíhá právě tady a právě teď. Jejich primární vztahy probíhají v rodině, s rodiči a případně i se sourozenci. Dětská přátelství mohou být velmi hluboká, silná, překonávat všechno, co se děje. Na rozdíl od našich dospělých přátelství, která už bývají zatížena mnoha věcmi.

My ale děti někdy podceňujeme, že?

Ano. A přitom jsou to lidé, hluboké osobnosti... Máme velké štěstí, že s nimi můžeme být, pozorovat je a tak. I když se přátelí „jenom“ se zvířetem, je jejich vztah silný, jedinečný, přijímající. Je to neuvěřitelné. Samozřejmě do toho vstupují jejich emoce, a to i se záchvaty vzteku a hněvem.

Ovšem přátelství, které popisujete v knize, je skutečně neobvyklé.

Je to tak (směje se). Ve skutečném životě by se nic takového neodehrálo. Nikomu bych neradila, aby se snažil skamarádit s ledním medvědem. Ovšem máme před sebou mou knihu pro děti, a v dětských knihách se může stát cokoli. 

Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová