Své duševní zdraví řeší i muži, často však pozdě

Méně než polovina z těch, co trpí depresí, vyhledá odbornou pomoc. Ačkoliv terapii vyhledávají častěji ženy, muži páchají sebevraždu dvakrát častěji. Důvodem je především to, že mnohdy bagatelizují projevy své psychické nepohody, stydí se otevřeně mluvit o svých problémech a pod nátlakem společnosti mívají pocit, že na to vlastně ani nemají právo.

Z údajů organizace Mental Health America přitom vyplývá, že více než 6 milionů mužů ročně trpí depresí, přičemž právě mužská deprese často není rozpoznána včas. „U žen je zranitelnost ctností, mužům je naopak vštěpováno, že by neměli projevovat slabost. Jakmile se však k terapii odhodlají, dochází opakovaně a zpravidla dlouhodobě,“ říká Zuzana Steigerwaldová, terapeutka působící na online psychoterapeutické platformě Hedepy. 

Průzkumy ukazují, že se přibližně jeden z deseti mužů v průběhu svého života setkal s depresí či úzkostí, ale pouze méně než polovina z nich svůj problém aktivně řešila. Podle Steigerwaldové trvá mužům o něco déle, než k terapeutovi získají důvěru, a zprvu tak na sezeních řeší spíše praktická témata. 

Placená zóna

-red-