Vyrážka u nakažlivých dětských nemocí

Je tomu právě rok, co se mojí vnučce objevily na obličeji drobné puchýřky naplněné tekutinou – ano, byly to plané neštovice. Uvědomila jsem si tehdy, že plané neštovice postihly všechna naše vnoučata v jarním období – v březnu nebo dubnu. A neštovice nejsou jedinou chorobou, která se projevuje vyrážkou. Co bychom o nich měli vědět?

Poměrně častým příznakem virových či bakteriálních onemocnění hlavně u dětí bývají vyrážky. Odborníci rozlišují šest základních infekčních onemocnění, která jsou vždy provázena vyrážkou. U některých dalších nemocí vyrážka může, ale nemusí být průvodním jevem. Jde například o adenovirózy, herpetické infekce, dále závažné choroby bakteriálního původu spojené se septickými stavy, jako je například meningokoková sepse, a vedle toho pak autoimunní onemocnění.

Infekční exantémová (vyrážková) onemocnění se vyskytují většinou v předškolním věku. V době nástupu dítěte do školky je častá spála, plané neštovice či pátá nemoc. Pro kojence a batolata je typická šestá dětská nemoc.

Plané neštovice

Plané neštovice jsou charakteristické tím, že se na těle dítěte projeví všechna stadia nemoci najednou (tedy červené flíčky, puchýřky i zaschlé stroupky). Do dospělosti je prodělá téměř každý člověk. Jejich původce, virus Varicella zoster, patří mezi vysoce agresivní. Infekce planými neštovicemi se šíří vzdušnou cestou. Dítě onemocní v dětském kolektivu, asi 2–3 týdny po nakažení se na tělíčku dítěte začnou vysévat drobné červené silně svědící puchýřky naplněné tekutinou. Onemocnění je nakažlivé až do chvíle, než se vyloupne poslední stroupek.


Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová