Květen – čas hasičů, rodiny i sluníčka

Prvomájový státní svátek už máme za sebou, májky na vesnicích (či u mateřských škol) už jsou nejspíš odstraněné, oslavili jsme i 8. květen – konec druhé světové války. Co nás tedy ještě čeká v měsíci máji?

Den hasičů

Když byl můj nejstarší vnuk malý, toužil být hasičem. Ke třetím narozeninám dostal hasičskou helmu a nosil ji pořád – i v pražské dopravě, a občas dokonce za milých úsměvů spolucestujících visel s helmou na hlavičce v autobuse na tyči.

Den hasičů připadá na 4. květen, který již máme za sebou, ale vzpomenout všech hasičů, ať už se jedná o profesionály, či sbory dobrovolných hasičů, můžeme i později. Můžeme dětem vyprávět o statečných lidech, kteří pomáhají při záchraně života a v boji s ohněm. Den hasičů připadá právě na 4. květen proto, že je to den sv. Floriána, který je patronem všech hasičů a zabraňuje prý požárům. A kdybychom dětem z mateřinky nebo školní družiny zorganizovali návštěvu u hasičů, aby si mohly prohlédnout požární vůz a leccos si v něm „osahat“, byly by jistě nadšené.

Den matek a Den rodin

Den matek se u nás slaví o druhé květnové neděli, letos tento krásný svátek připadá na 12. květen. Ve všech mateřských školách i školních družinách chystají každoročně paní učitelky s dětmi drobné dárečky, přáníčka a kytičky pro maminky.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová