Po přečtení dopisu Lucie Novákové uveřejněného v březnovém čísle Informatoria 3-8 jsem se rozhodla zareagovat, protože musím opravdu souhlasit s onou maminkou, která psala o tom, že vzor nás dospělých ovlivňuje, co děti budou jíst. Naše mateřská škola je jednotřídní a ve výchovné skupině je tedy heterogenní složení dětí. Od loňského roku pracuje naše mateřská škola podle projektu „Zdravá výživa v mateřské škole“ a letos jsme se také zapojili do projektu „Biopotraviny do škol“. Musím říci, že cesta k tomu, aby děti jedly potraviny, které neznají, je těžká. Ale od toho jsou přece učitelky a provozní pracovnice, aby jim vše trpělivě vysvětlovaly a svým příkladem je vedly k tomu, aby děti zprvu ochutnávaly a poté si na „jiné“ potraviny zvykly tak, že je konzumují bez problémů. Do jídelníčku zařazujeme semolino, kuskus, špaldu (přidává se do moučníků), sóju, sýr tofu, mungo-klíčky, červenou čočku, fazole Adzuko, cizrnu, dýňová semínka, slunečnicová semínka, sezam, len, lahůdkové droždí k ochucování polévek, mořské řasy… Děti si zvykly i na svačiny v podobě teplých kaší ze špaldy, vloček, jáhel nebo pohanky, které jsou vždy vkusně ozdobeny ovocem. Na talířcích se objevují i sýrové, zeleninové a ovocné špízy, saláty (humrový, brokolicový, čočkový, těstovinový, z čínského zelí) doplněné různými druhy chlebů nebo cereálním pečivem. Děti vedeme nenásilnou formou ke zdravým stravovacím návykům, k vytvoření povědomí o prospěšnosti určité potraviny pro organismus, o vitaminech, minerálních látkách, luštěninách, o správném složení a pestrosti stravy. S úspěchem také zařazujeme zeleninové či ovocné tácy, děti si tak mohou vybírat tu zeleninu nebo ovoce, které jim chutná, a nikdo je do ničeho nenutí. Tvrdá mrkev, ředkev nebo zelí jsou nakrájeny na kolečka či proužky, takže děti nemají problém s kousáním… Na odpolední svačinky zařazujeme ovocné saláty, jogurty s čerstvým ovocem, různé druhy müsli, cereálie, koktejly z čerstvého ovoce… Každý týden připravujeme nový pokrm, který děti ještě neznají. Záleží pouze na vedoucí školní jídelny a kuchařce, jaké nám vymyslí překvapení. Samozřejmě průběžně sledujeme novinky na trhu v oblasti stravování pro děti, doplňujeme zásobu zajímavých receptů. Na závěr ke sladkostem v MŠ. Po dohodě s rodiči jsme od září začali slavit narozeniny trochu jinak. Místo tradičních bonbonů a lízátek donesou rodiče podle svého uvážení zeleninu nebo ovoce, případně piškoty či pečivo. Společně s dětmi se pustíme do výroby slavnostního narozeninového menu. Každá tabule je originální. Fantazii se meze nekladou. Vyrábíme špízy, jednohubky, obložené mísy aj. a při oslavě si děti vezmou na talířek to, na co mají chuť. Vždy ještě nezapomeneme zdůraznit, že mlsáme zdravě. Musím konstatovat, že všechny maminky jsou velmi spokojené, a my máme radost, že se nám podařilo toho dosáhnout.
Placená zóna
Předplaťte si časopis a od dalšího vydání získáte neomezený přístup k článkům publikovaným od r. 2005 až do současnosti.