Předškolního vzdělávání se účastní 97 procent pětiletých dětí

Účast pětiletých dětí v mateřských školách se dlouhodoběudržuje nad devadesáti procenty všech pětiletých dětí v populaci, uvedlov polovině listopadu ministerstvo školství. Letos se ale do předškolníhovzdělávání zapojilo už téměř 97 procent těchto dětí. Povinné předškolnívzdělávání bylo zavedeno od září letošního roku a týká se dětí, kterénejpozději do konce srpna dosáhly věku pěti let. Primárně se plní v mateřskéškole v rozsahu čtyř hodin denně, zákon ale umožňuje i jiné způsoby plnění,například individuálním vzděláváním. 

„Předškolní vzdělávání je jednou ze základních prioritministerstva školství. Předškolní vzdělávání je velmi důležité k rozvojikompetencí potřebných pro život a zvyšuje šance na školní úspěch,“ vysvětlilnovinku letošního školního roku náměstek sekce vzdělávání MŠMT Václav Pícl apokračoval: „V tomto období lze také nejsnáze vyrovnávat kognitivní a řečovérozdíly. Dětem v předškolním věku má mateřská škola zajistit optimálnípodmínky, aby úspěšně zvládly vstup do základního vzdělávání.“ 

 V souvislosti sletošní změnou můžou rodiče zvolit pro svoje dítě několik variant povinnéhopředškolního vzdělávání podle toho, co je pro jejich dítě nejvhodnější. Vpřípadě, že mají rodiče důvody pro to, aby dítě nedocházelo denně do kolektivuvrstevníků, můžou pro něj zvolit formu individuálního vzdělávání. Rodiče takpouze zajistí účast dítěte v mateřské škole ve stanoveném termínu u ověřeníúrovně osvojování očekávaných výstupů v jednotlivých oblastech. 

Navzdory povinnosti předškolního vzdělávání se jej neúčastnízhruba tři procenta pětiletých dětí (včetně dětí pobývajících v zahraničí, proněž však není povinné). Z celkového počtu téměř 110 tisíc pětiletých dětí vpopulaci jich tak povinnou předškolní docházku plní více než 106,5 tisíce,přičemž téměř 3,4 tisíce z nich se povinné docházky neúčastní v žádné jejíformě.

 

 

Marie Těthalová