Školní zahrada. Místo pro hru i učení

Před dvěma lety nastala v naší mateřské škole situace, kdy původní herní prvky na jedné části školní zahrady přestaly provozně a bezpečnostně vyhovovat dalšímu používání. Tehdy se naší školce naskytla jedinečná příležitost radikálně pozměnit ráz a celkovou koncepci úprav na této části školní zahrady.


Společným cílem bylo využít zahradu k naplnění obsahu školního vzdělávacího programu s prvky školního vzdělávacího programu Začít spolu a výchovu a vzdělávání dětí v centrech aktivit částečně přenést do prostor školní zahrady.


Začaly se rodit myšlenky o ucelené koncepci, jejichž hlavním tématem bylo přiblížit dětem řemeslnou, polytechnickou a environmentální výchovu. Na společném plánu se podílel celý kolektiv mateřské školy, děti, jejich rodiče i prarodiče. Podporu jsme získali i u zřizovatele MČ Prahy 5.


Během přípravné fáze probíhaly konzultace s odborníky, kteří již s realizací přírodních zahrad měli zkušenosti jak koncepční, tak stavební. Paní učitelky se účastnily seminářů s environmentální tematikou, děti nadšeně plánovaly a kreslily svoje představy a přání.


Placená zóna

-red-