Co ti to maminka dala zase na sebe?

Každému z nás někdy „ujede“ výrok, který bychom za normálních okolností nevypustili z úst. A možná proto jsem při jedné z mnoha návštěv mateřských škol uslyšela ze šatny, kde se děti chystaly na hřiště, větu z titulku.


Co si asi myslí dítě, které v mateřské škole uslyší: „Co ti to maminka dala zase na sebe?“ Jak se v takové chvíli cítí? Mgr. Erika Faltysová, která pracuje jako speciální pedagožka v DC Paprsek, vysvětluje: „Stává se, že si pedagogové ventilují své frustrace, únavu, přetížení či nespokojenost. Někdy se setkáváme s tím, že tak vědomě či nevědomě řeší nějaký konflikt či rozpor mezi sebou a rodiči dítěte. V obou případech je však dítě tím nejméně chráněným a zároveň velmi dosažitelným terčem. Jedná se o agresi, která není úplně projevená, je verbální a skrytá, a není proto tak očividná, napadnutelná a postihnutelná. Je však jasné, že v tento moment dítě žádnou správnou odpověď nenajde. A že ji paní učitelka ani neočekává. Že její posměšek či ‚spravedlivé rozhořčení‘ zůstane bez reakce.“


A co si tedy myslí dítě, které slyší, že něco v očích jeho paní učitelky není v pořádku? „To úplně přesně nevíme, protože každé dítě si může myslet něco úplně jiného. Záleží na tom, jak je nastavené, na jeho temperamentu, zkušenostech a schopnosti číst sociální situace. Jsme si ale jisti tím, že pro dítě v předškolním věku je nejdůležitějším člověkem maminka, ona je ta nejkrásnější, nejmoudřejší bytost, která nedělá chyby. Když dítěti někdo řekne, že maminka něco zkazila, že v něčem neměla pravdu, dítě takové sdělení nepřijme. Nerozumí mu, maminku brání nebo za původce nedorozumění pokládá sebe samé. O to víc, že paní učitelka je pro ně dalším velmi uznávaným a v podstatě neomylným člověkem. Je v takové situaci samo, může cítit zmatek, nejistotu, zahanbení,“ popisuje Mgr. Faltysová.


Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová