Prevence srdečních a cévních onemocnění u dětí

Připadá vám tento titulek přinejmenším „divný“ a myslíte si, že srdeční a cévní (kardiovaskulární) onemocnění, jejichž výskyt v naší populaci stále stoupá, se týkají vyšších věkových kategorií, ale dětí nikoliv? Je to trochu jinak…


Co mohou udělat pro zdraví svých dětí hlavně do budoucna rodiče, kteří vědí, že například jejich dědeček nebo otec zemřel na cévní mozkovou příhodu (lidově mozková mrtvice) či srdeční infarkt a babička měla těžkou cukrovku (diabetes mellitus) 2. typu? 


Rodinná zátěž existuje


„Především je nutné, aby si všichni v rodině uvědomili, že existuje rodinná zátěž pro srdeční a cévní onemocnění, a i když se to nezdá, tak jejich pětiletý syn či osmiletá dcera jsou potenciálními kandidáty infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody a je potřeba o tom vědět,“ řekl mi před časem prof. MUDr. Richard Češka, CSc., F.E.F.I.M, vedoucí Centra preventivní kardiologie III. interní kliniky VFN v Praze.


Děti z takových „zatížených“ rodin – ale samozřejmě nejen z nich – by měly pravidelně cvičit, jezdit na kole, běhat, plavat, je dobré vést je k nějakému sportu. Ve stravě by měli rodiče preferovat ovoce, zeleninu i dostatek rybích jídel a vyhýbat se mimo jiné přemíře sladkostí včetně sladkých nápojů.


Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová