Škola jako místo setkávání

Konference s tímto názvem – Škola jako místo setkávání – se v pátek 20. dubna uskutečnila tradičně v prostorách Katedry psychologie Filozofické fakulty UK Praha. Úvodní část akce byla pro všechny účastníky společná, později se zájemci rozdělili do jednotlivých sekcí.


Ve společném úvodu konference zazněly mimo jiné důležité informace k tématu děti a nástup počítačů a internetu. Ne každý si dnes uvědomuje, že již děti mezi 2. a 3. rokem používají tablety a You-Tube, herní konzole následují o rok či dva později. Zhruba od šesti let, kdy se děti naučí číst, začínají hrát počítačové hry včetně těch s dalšími lidmi. „Je bohužel obtížné najít hry pro děti, a když už je rodiče najdou, děti je většinou nechtějí hrát, protože přece „není nad pořádnou střílečku“… Současné hry jsou více a více on-line a hrají se s dalšími lidmi. S tím souvisí vysoká hrozba závislosti, narušení vnímání i komunikačních schopností,“ řekl český internetový publicista a odborník na sociální sítě Daniel Dočekal.


Dále konstatoval, že v sedmi letech má hodně dětí vlastní mobil, v osmi chtějí být youtubery, v devíti chtějí používat facebook, který je zhruba mezi 11. a 13. rokem přestává bavit a schovají se do Snapchatu. Neuvědomují si však – a s nimi ani mnozí dospělí, že internet je veřejný prostor a cokoli člověk na internet umístí, umísťuje do veřejného prostoru.


„S tím souvisejí hrozby jako ztráta soukromí, krádeže identity, kyberstalking, ale i kyberútok jako jednorázový útok, který rychle odezní, je rychle ukončen a na svoji oběť má jen malý dopad (často jde o test hranic) a daleko nebezpečnější kyberšikana – díky používání informačních a komunikačních technologií a trvanlivosti dat v kyberprostoru umožnuje opakované útoky na oběť, a to i v případě, že se oběť ve světě reálném geograficky značně vzdálila od místa, kde byla původně šikanována. Průvodce bezpečným internetem, který bezpečný být nemůže, najdete na 365tipu.wordpress.com,“ uvedl Daniel Dočekal. A dodal, že prevencí je pochopit podstatu kyberšikany, mluvit o ní, nahlásit ji, aktualizovat existující postupy a praktiky týkající se patologického chování. (Více viz www.e-bezpeci.cz)

Dále čtěte                                                               Způsobů, jak člověku ublížit, je nekonečně         https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/94535/zpusobu--jak-cloveku-ublizit--je-nekonecne           

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová