Čím žije školka „Kamarád“

Mateřská škola Růžová „Kamarád“ byla otevřena 30. 10. 1983. Drobnými kosmetickými úpravami od té doby zajisté prošla, ale na tu velkou – celkovou rekonstrukci – si počkala až do letošního roku. Nyní je z ní krásná nová budova, která zapadá do koncepce sídlištní mateřské školy.

Zvenku jsou vidět plastová okna, barevné stěny, opravená střecha. Uvnitř pak vše září novotou: podlahové krytiny, rekuperační jednotka, čistě vymalované zdi… Ale i když jsme se museli přizpůsobovat nezvyklým podmínkám (přesuny s dětmi ze třídy do třídy, stěhování pomůcek apod.), zvládli jsme v průběhu přestavby dost akcí, ze kterých můžeme cítit uspokojení.

Jsme zapojeni do kampaně „Celé Česko čte dětem“, pořádali jsme tedy „malá čtení“ a snažili se je propojovat jak s významnými dny, tak s projektem „Čím budu, až vyrostu“. Pohádky tak byly vyprávěny nebo čteny ke Dni stromů, ke Dni vody nebo ke Dni Země. Velké čtení má být ve znamení významné osobnosti z regionu. Nám se podařilo oslovit a získat souhlas od chomutovského rodáka, úžasného tanečníka a báječného herce pana Vlastimila Harapese. S noblesou a profesionalitou přečetl dětem pohádku, ke které měl osobní vztah. Z knihy Indiánské pohádky (autor Bohuslav Čepelák) mu četla příběhy o indiánech už jeho babička. Všímal si reakcí dětí, a pokud zaznamenal, že někdo něčemu nerozumí, ochotně indiánskou terminologii vysvětlil. Jeho čtený projev dychtivě poslouchaly nejen děti, ale také paní učitelky. Byl to opravdu nezapomenutelný zážitek – pomyslná třešnička na dortu za všemi uplynulými akcemi, za všemi příběhy a pohádkami, které si děti v průběhu roku vyslechly. Tím jsme zakončili školní rok, kterému ale předcházela spoustu akcí – ať už v dopoledních hodinách nebo pak v pozdějším čase i za přítomnosti rodičů.

Podzimní slavnosti

Pro děti a jejich rodiče pořádáme např. říjnové „dýňování“, ze kterého získáváme úžasná dýňová strašidýlka na Halloween. V prosinci se pak scházíme na jednotlivých třídách při vánočním posezení. Únor se pyšní karnevalovým rejem, květen pak oslavuje maminky i celé rodiny. Letos jsme oslavy Dne rodiny spojily s oslavami stého výročí naší republiky a úkoly, které plní rodiče společně s dětmi, jsme orientovaly k tomuto tématu – k danému úkolu byl přiložen obrázek s příslušnou památkou. Děti i rodiče si mohli skočit do P(p)ísku, kde se nachází nejstarší kamenný most Česka, v pomyslných jižních Čechách chytali (dřevěné) rybičky, při hře s obří stavebnicí pomáhali s „Karlem IV.“ stavět univerzitu, kterou od roku 1348 známe jako Univerzita Karlova, na Karlův most nosili slalomem na lžících vajíčka. Při prohazování obručí se obrazně pokoušely dobýt hrad Hasištejn, který je od Chomutova, co by kamenem dohodil. A nesmíme zapomenout na naši chomutovskou raritu – Kamencové jezero. Na něm se od letošního roku nachází nové dřevěné molo, takže kdo si chtěl skočit, mohl, ale zatím jen pomyslně v pytli – od startu po cíl (nikoliv z něj do vody). Zkrátka a dobře, všechny úkoly měly připomenout zajímavosti naší vlasti. Snad se nám povedlo přiblížit dětem, jak je naše domovina rozmanitá.


Placená zóna

-red-