Online archiv

Vydání: 9/2018

Čím žije školka „Kamarád“

-red-, 9/2018
Mateřská škola Růžová „Kamarád“ byla otevřena 30. 10. 1983. Drobnými kosmetickými úpravami od té doby zajisté prošla, ale na tu velkou – celkovou rekonstrukci – si počkala až do letošního roku. Nyní je z ní krásná nová budova, která zapadá do koncepce sídlištní mateřské školy.

Pátrání po ztraceném koni

Mgr. Marie Těthalová, 9/2018
Dobrodružná série Tajná dvojka se dočkala pokračování v podobě Případu ztraceného koně. S jejími autory a ilustrátorem jsem si povídala o příběhu, který malí čtenáři v knize najdou.

Drak, co vyletí až do oblak

Mgr. Marie Těthalová, 9/2018

Čertík už se strojí, je rád, když se děti bojí!!!

-red-, 9/2018

Paleček, nebo Malenka?

PhDr. Helena Chvátalová, 9/2018
Růst je zrcadlem zdravotního stavu dítěte a také jedním z parametrů sledovaných v rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře pro děti a dorost. Někteří rodiče si kladou otázku, proč je jejich dítě menší, nebo naopak větší, než by si přáli. Víme, čím je řízen dětský růst?

Kamarád mě (ne)má rád… aneb Dětská školková kamarádství

Kateřina Rodná, 9/2018
„Hlavně, aby měl kamarády!“ Tak nějak zní jedno z mnoha přání rodičů, kteří vedou dítě poprvé do školky. Hned vedle přání, aby si potomek rozuměl s paní učitelkou a aby se mu ve školce nestýskalo po domově, patří k těm nejvýraznějším obavám většiny maminek (i tatínků) právě strach z toho, že dítě bude ve školce osamělé a vyčleněné.

Opačný tvar

Mgr. Marie Těthalová, 9/2018

Dítě jako svobodná bytost. Tak ho vnímala Maria Montessori

Mgr. Marie Těthalová, 9/2018
Všestranná italská pedagožka Maria Montessori vytvořila jedinečný vzdělávací systém, který stojí na respektu k možnostem dítěte a na promyšleném, připraveném prostředí pro jeho vzdělávání. V Praze najdeme například Montessori mateřskou školu Andílek, do které jsem se měla možnost podívat.

Radost z pohybu a dýchání může zprostředkovat tai-či

Mgr. Marie Těthalová, 9/2018
Lenka Ryšková je dlouholetou lektorkou tai-či a věnuje se mimo jiné i práci s dětmi, kterým toto komplexní pohybové umění přibližuje. Povídala jsem si s ní o tom, co tai-či je a co nám může nabídnout.

Řeč dítěte podpoříme láskou, něhou, vlídností…

Mgr. Marie Těthalová, 9/2018
Tvrdí to logopedka Renata Škaloudová. Povídala jsem si s ní o tom, jak podpořit vývoj dětské řeči, co sledovat a rozvíjet, a mluvily jsme i o závažnějších problémech, které si mohou vyžádat odborný zásah.

Kouzlení s vakuem

-red-, 9/2018

Příroda kolem nás

-red-, 9/2018
„Nezachráníme všechno, co bychom chtěli, ale zachráníme mnohem více, než kdybychom se o to vůbec nepokusili.“ V Mateřské škole Čs. exilu v Ostravě-Porubě se již dlouhá léta věnujeme různým oblastem environmentální výchovy (EV) a slova sira Petera Scotta pro nás byla velkou inspirací.