Pátrání po ztraceném koni

Dobrodružná série Tajná dvojka se dočkala pokračování v podobě Případu ztraceného koně. S jejími autory a ilustrátorem jsem si povídala o příběhu, který malí čtenáři v knize najdou.

Na co se děti mohou v knize těšit? „V tomhle dílu jsme se podívali mezi koně, tedy do stájí, na koňský ranč a také na natáčení filmu. Předlohou pro koňského hrdinu byl skutečný kůň, dokonce kaskadér, který vystupuje v dobrodružných filmech,“ vysvětluje jeden ze spoluautorů textu Jiří W. Procházka. Zápletka zní zajímavě, ale jak se stane, že se ztratí kůň? „Samotné ztracení koně se nám v textu posunulo dál, než jsme čekali,“ usmívá se Klára Smolíková, která spolu s Jiřím W. Procházkou pracovala na textu knihy.

„Ztracení koně je vyvrcholením nešťastných náhod, které provázejí celé natáčení. Když jsme si o textu povídali s Romanou Hájkovou, kaskadérkou a majitelkou našeho ‚koňského vzoru‘, potvrdila nám, že během natáčení filmu jsou všichni tak trochu pověrčiví, protože ve hře je spousta věcí, které se mohou pokazit. V knize si tedy hrajeme s tím, jestli se věci pokazily náhodou, nebo zda je tam někdo, kdo filmu škodí,“ vysvětluje Klára Smolíková.

Síla dětského přátelství

V knize je zásadní, tak jako v celé sérii, linka dětského přátelství. Proč je přátelství tak důležité? Proč potřebujeme kamarády? „V dětských knihách se na tuhle linku obvykle klade velký důraz,“ odpovídá Jiří W. Procházka. „Slovo ‚přátelství‘ dnes znamená i přijetí ‚přítele‘ na Facebooku, což je ale něco úplně jiného, než zamýšlíme my. Jde nám o to, aby se děti poznávaly a přátelily napřímo, ne jen přes elektronická média. Přátelství je hnacím motivem celého příběhu. Artur a Bára jsou nejklasičtější knižní přátelé, kteří by takto fungovali i ve skutečnosti,“ dodává.

Autoři textu se soustavně věnují vedení besed s dětmi, které se týkají knih, které vydávají. „Besedy máme mimo období prázdnin neustále. Mimo jiné pořádáme detektivní workshop, ke kterému nyní přidáme další knihu. Děti plní úkoly, které jsou v knize a jsou spojeny příběhem knihy. Určitě ve spolupráci s Viktorem Svobodou, který knihu ilustroval, z knihy vytáhneme některé hádanky a vytvoříme z nich pracovní listy. Když jsme na besedách před vydáním knihy dětem říkali, že bude další pokračování, samy se nás ptaly, jestli by se nemohlo odehrávat v koňském prostředí. Když jsme jim před vydáním knihy ukazovali obálku a vyprávěli jim o koni, který v knize bude, ozýval se nadšený pískot,“ říká Klára Smolíková.


Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová