Posviťme si na světlo aneb Osvíceni nápadem

Svítit, rozsvítit, posvítit, třpytit se, lesknout se, oslnit, zářit, ale také průhledný, průsvitný, blýskavý, lesklý, matný, nebo tma, stín, stínohra, šero, stmívání, rozednívání, odraz, rentgen, paprsek…


To všechno jsou slova, která se ozývají každoročně začátkem listopadu, kdy chystáme hrátky se světlem a ně navazující lampionový průvod (v roce 2018 neuvěřitelný 12. ročník).


Jak to všechno začalo? Od počátku jsme věděli, že vizí této tradice bude světlo jako prostředek ke hře a objevování, a podzimní podvečerní tma k takovému experimentování přímo vybízí. Hledání a nalézání? To je přece cesta od nevědomosti (ze tmy) k poznání (do světla). Osvíceni nápadem jsme si ve třídě zhasli  
 a zjišťovali, co světlo umí, kolik má podob, kdy nám pomáhá, a že zářit se dá i radostí.  


Slavnost světla vrcholí vždy lampionovým průvodem. 


Svítíme na cestu


Poprvé, a pak ještě dvakrát, jsme svítili na cestu pohádkovým postavám, broučky jsme s lampionem v ruce uspávali celkem třikrát, dvakrát nám přistálo na zahradě svítící UFO (chvála všem šikovným tatínkům, kteří modelaří a umí si stále hrát), předloni jsme svítili na cestu sv. Martinovi na koni, loňská cesta osvětlovala průvod andělů. 


Ani letos jsme původní vizi neopustili, ale tentokrát nás kromě světla zajímal také stín. Bavilo nás zkoumat vztah světla a jeho stínu, hádat stíny známých objektů, prohlížet si rentgenové snímky, clonit, stínit, stínovat…


Lampionové putování je navíc dobrodružné tím, že je potřeba popasovat se cestou s aktuálním počasím; zažili jsme chlad, mlhu, mráz, vydatný déšť, vítr i teplo a klid,


během svatomartinského průvodu dokonce začalo sněžit! Výhrou pro všechny světlonoše se staly LED čajové svíčky, protože ty svítí, i když samotný lampion padne za oběť rozmaru dušičkového počasí nebo jiné pohromě. 


Na cestě s lampiony plnily děti drobné úkoly; na jednotlivých stanovištích je vždycky bavilo zkoumat, která paní učitelka se v kostýmu skrývá. Legendou se za ta léta stali BERUŠKY a VODNÍCI.


Všechny průvody končily závěrečným představením, během kterého si pro změnu hráli se světlem dospělí: ohnivá i světelná show, tanec v UV světle, stínové divadlo.


A když všechna světla zhasla?   


Ze srdce si přejeme, aby se všechno, co jsme na rozsvícené cestě společně prožili, proměnilo v hřejivou vzpomínku a zažehlo i do budoucna plamínky dalších nápadů. 


Bc. Ctirada Foučková


MŠ Řešovská, Praha 8


-red-