Antropologové sice stále diskutují o detailech, ale převážně se shodují v tom, že maso skutečně bylo po většinu lidské historie součástí našeho jídelníčku.
Po tisíciletí naši předci lovili zvířata a jedli jejich maso, které bylo jen minimálně tepelně upravované, nebo dokonce syrové. A
rozhodně nebylo průmyslově zpracováváno. Šlo o maso zvířat, která nedostávala antibiotika
a hormony ani je nikdo nekrmil geneticky modifikovanou stravou.
Dnešní realitou je však převážně konvenčně zpracované maso z velkokapacitních chovů.
Naprostá většina masa a masných výrobků, které jsou běžně dostupné a které konzumujeme,
je proto kvalitativně mimo únosné meze. Zvířata v konvenčních chovech jsou často vykrmována stravou, která není přirozená a může obsahovat geneticky modifikovanou sóju. Žijí v nezdravých a nepřirozených podmínkách, kvůli nimž jsou opakovaně nemocná, což následně vede k podávání nejrůznějších léčiv. Maso těchto zvířat pak obsahuje méně prospěšných živin (např. omega-3 mastných kyselin) a více nežádoucích složek. A to už vůbec nemluvím o způsobu zpracování masa a jeho další průmyslové úpravě.
Přestože byla v historii konzumace masa běžná, dnes ho mnoho lidí jí až příliš často, což nedoporučuji. Maso může být každodenní součástí zdravého jídelníčku. Musí se však jednat o kvalitní maso, ideálně z důvěryhodného zdroje. Podle tradiční čínské medicíny maso prospívá lidem se slabší konstitucí spojovanou s nedostatečností krve. V takovém případě se nejvíce doporučují vývary ze zahřívajících druhů masa, jako jsou zvěřina nebo hovězí.
Nejdůležitější u masa je kvalita zdroje a způsob zpracování masa. Otázka, jestli jíst drůbež, ryby, nebo červené maso, už tak zásadní není. Například i velmi zdravé mořské ryby mohou být chovány podobně jako jiná zvířata z velkochovů v krutých podmínkách, vykrmovány sójovými granulemi a léčeny antibiotiky. Sebekvalitnější ryby v podobě rybích prstů smažených na nekvalitním rostlinném oleji rozhodně více škodí, než prospívají.
Recept: Boeuf bourguignon
Vaření v jednom hrnci je praktické a navíc obvykle zbude na později.
hovězí kližka (1 kg)
2 lžíce hladké mouky
pancetta (150 g)
2 lžíce olivového oleje
1 šalotka
2 cibule
1 stroužek česneku
75 ml brandy
750 ml červeného vína
500 ml hovězího vývaru
bouquet garni
baby cibulky (110 g)
malé žampiony (200 g)
1 lžíce másla
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř