Bezpečně do školky


Je tu nový školní rok a v naší školce to opět ožilo. Již od prvních dnů jsou dětem nabízeny zábavné činnosti a aktivity. Naším cílem však není jen děti bavit, ale i poučit. Učíme děti dodržování pravidel soužití mezi lidmi i dodržování bezpečnosti. Právě bezpečnosti se týká projekt „Bezpečně do školky“. Již z názvu je patrné, že děti byly poutavou formou seznámeny s nutností dodržovat pravidla v oblasti dopravy. Naším záměrem bylo položit v každém dítěti základy zodpovědného chování v rolích účastníků dopravního provozu. Akce byla zahájena zajímavou besedou na téma dopravní výchova v MŠ, ve které byly děti podněcovány k samostatnému řešení dopravních situací s ohledem na jejich věk. Proběhl též cvičný požární poplach spojený s evakuací celé mateřské školy.


Počasí nám přálo v další etapě projektu, která se konala na dopravním hřišti. Zde byla vytvořena stanoviště zástupců sboru dobrovolných hasičů, Městské policie a Českého červeného kříže. Děti měly možnost prohlédnout si hasičskou výstroj, včetně auta a jeho vybavení. Na stanovišti ČČK ošetřovaly zraněnou figurantku. Příslušník Městské policie přiblížil jejich náplň práce a prověřil znalosti dětí v rámci dopravních předpisů. Všechny děti ve zkoušce obstály a zaslouženě obdržely „dětský řidičák“. Dozvěděly se mnoho zajímavého o činnosti všech tří zúčastněných organizací.


Nabyté zkušenosti děti ihned využily v praxi. Bylo pro ně připraveno plné parkoviště motokár, odrážedel a koloběžek, na kterých si vyzkoušely jízdu podle platného dopravního značení a funkčních semaforů. Celou akci provázelo nadšení, radost a zájem dětí.


Rádi bychom touto cestou poděkovali zástupcům zúčastněných složek – sboru dobrovolných hasičů (Václavu Skálovi, Jaroslavu Březinovi), Českému červenému kříži (Báře Hlasové, figurantce Anně Hyánkové), Městské policii (Patriku Šupitarovi), Veselským službám s.r.o., areálu TJ Lokomotiva a Římskokatolické farnosti ve Veselí nad Lužnicí – za jejich vřelý přístup a ochotu pomoci při realizaci tohoto projektu. Za upomínkové předměty děkujeme BESIPu.


Kolektiv MŠ Blatské sídliště, Veselí nad Lužnicí


Placená zóna

-red-