S dětmi v lese

První říjnový týden jsme začali krásným tématem „Na procházce do lesa“. Co by to ale bylo za téma bez prožitkového učení… Naštěstí i my, děti a učitelky z městské školky, jsme měly možnost navštívit skutečný les, lesní zvířátka a zažít báječný den.

Ve spolupráci se dvěma rodiči jsme uskutečnili polodenní výlet do Skorotína, blízkého lesa, kde se nachází obora s lesními zvířaty. Nebylo to poprvé, kdy jsme zde byli, a proto si starší děti pamatovaly, co je čeká, a velmi se těšily. Těšily se ale i nově příchozí děti – na svůj úplně první školkový výlet. Počasí bylo, jako kdybychom si ho objednali! Slunný, byť trochu chladný den se nám hlásil už od samého rána, kdy jsme vyjížděli autobusem, už v 8 hodin od školky.

Cesta netrvala dlouho, ani jsme se nenadáli, a už jsme byli na místě. Autobus musel zaparkovat na místě bezpečného výstupu, což bylo od cíle přece jen trochu daleko, ale pochodovým krokem a doprovázeni písničkou jsme byli v lese coby dup. Lesní zvířátka nás už vítala, asi tušila, že jsme jim přinesli něco dobrého, nejdřív jsme ale si sami museli naplnit bříška, abychom měli sílu na celé dopoledne. Svačinku měly děti zabalenou už ze školky, houskou s máslíčkem totiž nepohrdne nikdo. Děti se najedly, napily a nabraly hodně energie i sušenkami, které jim zabalili rodiče jako pochoutku. Potom jsme šli krmit divoká prasata, kterým jsme házeli suché a tvrdé pečivo, a pozorovali, jak se o kusy pečiva perou, jak na sebe hlasitě kvičí a jak legračně chrochtají. Ve vedlejší rozlehlé ohradě byli mufloni a daňci. Těm jsme dali jen čerstvou mrkev, abychom jim nezpůsobili bolení bříška – respektovali jsme upozornění na nedokrmování pečivem. Děti se velmi bavily pozorováním zvířat a čas utíkal …! A tak jsme se všichni museli zase sbalit, uklidit po sobě zbytky od svačinek a seřadit se.

Placená zóna

-red-