Online archiv

Vydání: 10/2019

Krásné Vánoce!

10/2019
Přejeme všem našim čtenářům poklidné svátky a hodně zdraví a sil do roku 2020.

Děti jsou rození vynálezci

Mgr. Marie Těthalová, 10/2019
A právě pro ně Zuzana Pospíšilová napsala knihu Štěpánův podivuhodný stroj. Knížka o malém klukovi, kterého zajímají všechny možné stroje, je doplněna půvabnými ilustracemi Evy Chupíkové.

Jak se bránit chřipkovým onemocněním

PhDr. Helena Chvátalová, 10/2019
Roční období, v němž právě žijeme, voní nejen jehličím, vanilkou a perníkovým kořením, ale přináší pravidelně i nachlazení a virózy, které jsou většinou o pár týdnů později vystřídány obávanými chřipkami. Občas totiž podceníme venkovní teplotu, trávíme více času v uzavřených místnostech, méně větráme apod.

Proč se děti bojí

-red-, 10/2019
Strach je téma, kterému se dospělí při hovoru s dětmi často vyhýbají. Někteří nevědí, jak s ním pracovat, někteří se paradoxně sami bojí, aby mluvením o bubákovi, smrti nebo pavoucích dětský strach ještě nezvětšili. A přitom způsobů, jak pomoci dítěti v boji se strachem, je mnoho, stačí se toho NEBÁT!

S dětmi v lese

-red-, 10/2019
První říjnový týden jsme začali krásným tématem „Na procházce do lesa“. Co by to ale bylo za téma bez prožitkového učení… Naštěstí i my, děti a učitelky z městské školky, jsme měly možnost navštívit skutečný les, lesní zvířátka a zažít báječný den.

Poděkování za indiánské odpoledne

-red-, 10/2019

Co nepatří na stromeček?

Mgr. Marie Těthalová, 10/2019

Pomáháme mamince

Mgr. Marie Těthalová, 10/2019

Identifikace stejného tvaru

Mgr. Marie Těthalová, 10/2019

Vánoce ve školce

Mgr. Marie Těthalová, 10/2019
Pro někoho jsou Vánoce ryze křesťanské svátky, jiný se těší „jen“ na setkání se svými milými. Oboje je v pořádku, problém může nastat ve chvíli, kdy se Vánoce promění ve svátek konzumu, hromady dárků a jídla.

Dárečky pro Mikuláše

Mgr. Marie Těthalová, 10/2019

Upečme si na Vánoce domácí chléb

PhDr. Helena Chvátalová, 10/2019
K Vánocům v Čechách tradičně patří pečení cukroví. I v rodinách, kde po celý rok pečení moc „nedají“, to většinou v adventu zavoní vanilkou, perníkovým kořením, zázvorem a podobnými ingrediencemi. Je to voňavá česká tradice (v severní Itálii například drobné vánoční cukroví vůbec neznají) – napadlo vás ale někdy upéct na štědrovečerní stůl vlastní domácí chléb?