Deset mýtů o manželství

Od 10. do 16. února se koná tradiční Národní týden manželství. Jeho organizátoři připravují každoročně řadu zajímavých akcí a připomínají mýty o manželství, které jsou stále živé, ačkoli nefungují.

Ten, koho si vezmu, se ke mně musí perfektně hodit

Manželství je skvělým lékem pro ty, kdo si myslí, že jsou dokonalí a bez chyby. Nikdo z nás přesně neví, do čeho v manželství jde. Nakonec vždycky zjistíme, že my i náš partner máme své chyby, rozdíly a nedokonalosti. Romantický ideál pana Dokonalého a paní Bezchybné je mýtus. Přesto je důležité vědět, zda sdílíme podobné hodnoty a zda se jeden o druhého dokážeme opřít.

Šťastné páry se nehádají

Rozdíl mezi zdravými manželstvími a těmi, které mají větší problémy, je spíše v tom, jak se hádáme.Pokud se naše hádky týkají více vzájemného snižování, útoků a obviňování, touhy zranit druhého nebo obrany bez ochoty k sebereflexi než konkrétního problému, máme problém. Nejzdravější manželství jsou pohotová k řešení problémů, odpuštění a ochotě jít dál.

Děti vyřeší naše problémy ve vztahu

Narození dětí do manželství může do vztahu vnést mnohem větší hloubku, intimitu a zcela nový rozměr. Narození dětí ale může také odhalit naše mnohé nedostatky a způsobit ve vztahu menší zemětřesení. Můžeme mít rozdílné představy o výchově dětí, a zvláště narození prvního dítěte může být pro mladé manžele zatěžkávací zkouškou. Děti samy o sobě naše vztahové problémy nevyřeší.

Ten, kdo mě opravdu miluje, by měl automaticky vědět, co říct nebo udělat, abych se zase cítil šťastný

Dojde-li k nedorozumění, mnozí lidí v manželství nechají svá zranění zbytečně bobtnat, protože doufají, že jejich milovanému či milované to přece dojde, že je to tak zřejmé, že ani nemá smysl o tom mluvit. Manželé se ale musí učit vyjadřovat své pocity a být k sobě otevření. Váš vztah a ochota ke konstruktivní komunikaci o bolestivých věcech musí mít prioritu před nevyřčenými očekáváními.

Manželství znamená konec vášně a nudu v sexuálním životě

Podle mnoha studií mají obecně manželské páry sex častěji a subjektivně jej vnímají jako lepší ve srovnání s lidmi, kdo v manželství nežijí. Sexuální život v manželství se samozřejmě vyvíjí, a zvláště těhotenství a přítomnost malých dětí může sexuální život načas změnit. Stejně tak se v každém dlouhodobém vztahu může objevit rutina, ale není to nic, s čím by si páry nemohly poradit, pokud mají pocit, že se vášeň vytrácí.

Manželství je jen dřina a konec svobody

Hodně se mluví o tom, jak je třeba na manželství pracovat, že dobrý vztah není samozřejmost. Manželství určitě někdy není jednoduché. Ale nevěřte mýtu, že manželství je hlavně dřina. Na některých oblastech určitě můžeme pracovat a rodinný život stojí hodně energie, ale manželství je také hra, dobrodružství, podpora, smích, proměna, hloubka a mnohem víc.

Klíčem ke šťastnému manželství je romantická láska

Romantika by neměla chybět v žádném vztahu, ale ideál romantické lásky, který se na nás valí z médií a literatury, má s realitou máloco společného. Pokud jste si vzali někoho, aby naplnil každou vaši potřebu a doplnil vás ve všem, kladete na svého partnera přehnané požadavky. Váš partner není ani Bůh, ani jednorožec, který vám splní všechny vaše tužby.

Manželství je jen kus papíru, stačí, když se máme rádi

Především v prvních letech nesezdaného vztahu je pravděpodobnost jeho rozpadu až pětkrát větší než u tradičního manželství. V nesezdaných párech je navíc oproti manželstvím mnohem větší důraz na osobní autonomii a nezávislost než na podporu druhého. Nesezdané páry mají také statisticky mnohem větší riziko nevěry.

V manželství se vždycky o všechny úkoly podělíte rovným dílem

Nečekejte, že bude v manželství vždycky všechno fér a fifty fifty. Že každý z manželů bude přispívat stejným dílem k domácím pracem, péči o děti i finančnímu zajištění rodiny. Neznamená to samozřejmě, že by si měl manžel po práci lehnout na gauč a nechat všechny domácí práce na manželce.

Nevěra okoření vaše manželství

To, že nevěra není a nikdy nebude konstruktivní, musí dojít každému, kdo se hlouběji zamyslí. Jde o uspokojení biologické potřeby, v určitých případech potřeby společenské prestiže a někdy i potřeby hluboké citové vazby. Ani při nejlepší vůli se ale nejedná o konstruktivní počin, který by jakýmkoliv způsobem prospěl našemu manželství.

Národní týden manželství je skvělou příležitostí, kdy se páry mohou inspirovat, jak ze svého dobrého manželství udělat ještě lepší nebo, pokud je to třeba, obnovit to, co se časem ze vztahu vytratilo.  Je iniciativou, která spojuje celou škálu organizací, jednotlivců, odborníků, měst i církví, které již v minulých letech na oslavu manželství a pro jeho podporu zorganizovaly stovky akcí po celé České republice. Pokud vás zajímají akce v rámci NTM ve vašem okolí, podívejte se na jejich seznam na webových stránkách NTM www.tydenmanzelstvi.cz.


-red-