Online archiv

Vydání: 02/2020

Kouzelná noc s Ježíškem

-red-, 02/2020
V prosinci loňského roku jsme s kolegyní přichystaly pro naše děti z oddělení Skřítků vánoční spinkání ve školce s bohatým programem, které jsme nazvaly „Kouzelná noc s Ježíškem“. A jak naše Kouzelná noc probíhala?

Debrujár si ví vždy rady!

-red-, 02/2020
Možná si říkáte, kdo to vlastně jsou, ti debrujáři. Možná je ale znáte, vždyť za 27 let jejich existence v ČR by to nebylo nic nečekaného. Debrujáři se od dob svého založení nijak výrazně nezměnili.

V kralupské mateřské škole myslí i na přírodu

Mgr. Marie Těthalová, 02/2020
Mateřská škola Dr. E. Beneše se nachází v Kralupech nad Vltavou, v části, které se říká Lobeček. S její ředitelkou Mgr. Pavlou Kickovou jsme si povídaly o tom, co školka nabízí, co se již podařilo a proč je důležité přemýšlet o své práci.

Ptáčci na krmítcích

Mgr. Marie Těthalová, 02/2020

Chybou je časté hodnocení a podmiňování

PhDr. Helena Chvátalová, 02/2020
V průběhu dětství si dítě vytváří tzv. sebeobraz, tedy základy toho, jak samo sebe vnímá, kým je, kam směřuje. Ale také jak je bude vnímat okolí a jak se k němu lidé budou chovat.

Šikana narůstá. Jak na ni?

-red-, 02/2020
I v sebelepším kolektivu, který si zakládá na otevřenosti a komunikaci, se mohou objevit trhliny. Nejsme dokonalí. I když uděláme vše pro to, aby se šikana v naší škole neobjevila, nezaručí to 100% úspěch. Není v moci učitele, ředitele ani kohokoliv jiného zabránit všemu násilí.

Identifikace rozdílného tvaru

Mgr. Marie Těthalová, 02/2020
Najdi na každém řádku sportovce, který se v něčem liší od ostatních. (Identifikace rozdílného tvaru je důležitá pro budoucí čtení.) Námět: Mgr. Marie Těthalová Ilustrace: Patricie Koubská

Projekt „S pohlednicí kolem světa“

-red-, 02/2020
Lepší než obrázky jen z počítače stahovat je hlídat schránku a z pohlednic se radovat. To se pak jinak poznává svět, když přijde dopis a na něm pár vět. Prohlížíme obrázky a v mapách je pak hledáme a klademe si otázky, co všechno ještě neznáme.

Výtvarný projev předškoláčků a malých školáků

-red-, 02/2020
Dětský výtvarný projev je fascinujícím obrazem, který je opředen mnohými tajemstvími, a cesta k němu se zdá být dobrodružnou výpravou ke kořenům vlastního já, podle Jaroslava Šturmy je „královskou cestou do dětské duše“.

Deset mýtů o manželství

-red-, 02/2020
Od 10. do 16. února se koná tradiční Národní týden manželství. Jeho organizátoři připravují každoročně řadu zajímavých akcí a připomínají mýty o manželství, které jsou stále živé, ačkoli nefungují.

O vztah je výhodné starat se jako o zahradu

Mgr. Marie Těthalová, 02/2020
Když si na ni vzpomeneme jednou za pět let, nesmíme se pak divit, co tam najdeme, říká párový terapeut Pavel Rataj. Povídala jsem si s ním o tom, co vztahy potřebují, i o tom, že rovnoprávnost ve vztahu má různé podoby.

Rekordní počet nominací na Zlatého Ámose

-red-, 02/2020
Do 27. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos přihlásili žáci 92 pedagogů. Nejvíce přihlášek přišlo z pražských škol, celkem 15. Středočeští žáci nominovali 12 učitelek a učitelů, o jednu přihlášku méně, tedy 11, přišlo z kraje Královéhradeckého. Na opačném konci nominačního žebříčku skončil kraj Karlovarský, odkud nepřišla ani jedna přihláška.