V kralupské mateřské škole myslí i na přírodu

Mateřská škola Dr. E. Beneše se nachází v Kralupech nad Vltavou, v části, které se říká Lobeček. S její ředitelkou Mgr. Pavlou Kickovou jsme si povídaly o tom, co školka nabízí, co se již podařilo a proč je důležité přemýšlet o své práci.

K MŠ Dr. E. Beneše náleží také školka U Jeslí a školka na ulici nábřeží J. Holuba. S Pavlou Kickovou jsme se ale sešly v hlavní budově. „Tuto budovu tvoří čtyřtřídní mateřská škola. Třídy jsou homogenní, děti jsou tedy rozděleny podle věku. Zázemí tvoří školní kuchyně a obrovská zahrada, takže děti mají dostatek prostoru. Na zahradě jsou stromy, což například v loňském létě poskytovalo během horkých dní příjemný chládek. Vybavit se ji povedlo díky projektu Zahrada v přírodním stylu, z něhož jsme získali prostředky na stromy, ale protože nám čtyři uhynuly, rozhodli jsme se zapojit do projektu k udržení vláhy v krajině a letos budeme na pozemku všech našich pracovišť vysazovat stromy další. Máme v plánu vysadit nejen listnaté, ale i ovocné stromy, aby děti viděly, jak vůbec vypadají a jak se ovoce rodí,“ popisuje Mgr. Kicková. „Na dalším pracovišti je projektováno i vřesoviště, na kterém budou děti pozorovat, jak se dá v krajině zadržet vláha. Na zahradě budovy U Jeslí, kde není prostor pro nové stromy, se rozhodli připojit k organizované výsadbě stromů, kterou zajišťují různé lesnické a ekologické subjekty,“ doplňuje ředitelka.

Od podzimu do jara

Ačkoli školní rok má v mateřských školách podobný charakter, protože naprosto přirozeně vycházejí z běhu roku v přírodě a ve společnosti, ptala jsem se Pavly Kickové i na to, jak to chodí u nich. „Pořád ctíme rok tak, jak jde,“ potvrzuje. „V lednu začínáme průvodem Tří králů, vyrábíme koruny, děti se oblékají do velkých triček… Žijeme tak, jak žije společnost, takže na konci ledna jsme měli ples, na který všichni včetně učitelek přijdou v plesových šatech. V únoru máme karneval, na který se do masek převlékají také učitelky. Učitelka prostě nemůže stát stranou a tvářit se, že se jí to netýká,“ zdůrazňuje ředitelka.

Dodává, že se pomocí akcí ve školce snaží i zapojit rodiče, což ne vždycky uspěje. „Například k předloňským Vánocům jsme rodičům nabídli seznámení s kvalitní dětskou literaturou, českou i překladovou. Říkali jsme si, že rodiče díky tomu dostanou nápad, jakou knihu by dítěti mohli koupit pod stromeček. Z 250 rodičů přišla jedna babička,“ říká Pavla Kicková. „Tohle nás mrzí. Například jsme rodičům nabídli neformální setkání. Říkali jsme jim, že to nebude třídní schůzka, že nebudeme řešit nějaké problémy, ale budeme si jen povídat o mateřské škole. Na takováto setkání dorazí deset, maximálně dvanáct rodičů. Rodiče s námi chtějí mluvit, ale jen mezi dveřmi, ráno, v poledne a k večeru. Dokonce někdy chtějí hovořit i o svých osobních problémech, které se netýkají dětí, ale o společné akce s dětmi až takový zájem nemají,“ říká Pavla Kicková. „ Každý rok zařazujeme program k aktivizaci rodičů tak, aby s dětmi trávili čas společnou činností.“

Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová