Kouzelná noc s Ježíškem

V prosinci loňského roku jsme s kolegyní přichystaly pro naše děti z oddělení Skřítků vánoční spinkání ve školce s bohatým programem, které jsme nazvaly „Kouzelná noc s Ježíškem“. A jak naše Kouzelná noc probíhala?

Ve čtvrtek navečer jsme se všichni sešli v šatně školky, rozloučili se s rodiči a vánoční dobrodružství mohlo začít.

Ježíšek nám připravil tajemnou cestu vánočně vyzdobenou vilovou čtvrtí, označenou modrými fáborky a sněhovými vločkami. Děti si na cestu svítily baterkami, hledaly fáborky, a pokud na cestě objevily sněhovou vločku, znamenalo to, že je někde schovaný úkol, který se musí splnit – zazpívat vánoční koledy, sestavit vánoční stromeček, hledat stíny k vánočním obrázkům, projít bránou po vyřčení slova spojeného s Vánocemi, hledání šišek do Ježíškova krbu, sestavování obrázků od největšího po nejmenší, vánoční počítání, doplňování sudoku a spoustu dalších úkolů. Ke konci nás Ježíškova cesta zavedla na zahradu školky, kde děti nejprve hledaly zlatou šupinu a potom pomáhaly Ježíškovi posbírat ztracené dárky. Na poslední úkoly nás Ježíšek zavedl do přízemí školky, kde děti doplňovaly tvary do vánočního stromečku a čekal je pracovní list s grafomotorikou, jak padá z nebe sněhová vločka.

Potom už jsme šli do naší třídy, připravili jsme si večeři, ochutnali cukroví, rozkrajovali jablíčka, připravili postýlky a přečetli si krásnou pohádku „Jakpak asi vypadá Ježíšek“. A za odměnu jsme si chvíli pustili školkové kino s pohádkou Sobík Niko. Baterky byly uloženy pod polštáře a pak už se nám krásně spalo až do rána. Ráno nás čekalo probuzení pod stromečkem, pod nímž už byly dárky, dětská radost, debatování o tom, kdo v noci Ježíška viděl, snídaně, zazpívání koled s klavírem, rozbalování dárků a hraní si s nimi. Na památku si každé z dětí odneslo diplom z Kouzelné noci a vánoční balíček od Ježíška.

Radostné těšení

Ani fotkami, ani slovy nelze vyjádřit, jak moc jsme si to všichni dohromady užili. Ta radost, těšení, očekávání, napětí v dětských očích nelze na snímku zachytit. Děti byly úžasné, moc hodné a spinkání přes celou noc krásně zvládly. A to, jak ještě věří na Ježíška, bylo tak milé a dojemné. Jak s nadšením plnily úkoly, které nám Ježíšek připravil na večerní cestě, jak se staraly o to, abychom hlavně  nechaly přes noc trošičku otevřené okno, protože Ježíšek nám přece přinese dárky otevřeným oknem, jak krásně spinkaly celou noc, jak se ráno s takovou radostí probudily pod stromečkem a byly tam dárky, jak říkaly, že v noci Ježíška slyšely, a některé, že ho dokonce i viděly…

Kromě Kouzelné noci jsme loni v listopadu nacvičili s dětmi Andělskou pohádku: muzikál, kterým jsme v prosinci udělali radost nejen dojatým rodičům a prarodičům, ale i kamarádům ze sousední školky a babičkám a dědečkům v Domově seniorů v Dašicích. A součástí naší vánoční besídky bylo i společné zpívání koled s nevidomým muzikantem Pavlem Diblíkem, který nás doprovázel na klavír a mimo klasických vánočních koled jsme si zazpívali i písničky Půlnoční od Václava Neckáře, Tři oříšky od Ivety Bartošové, Ten, kdo má tě rád od Lucie Vondráčkové a Jdi za štěstím od Karla Gotta, kterému jsme tímto věnovali vzpomínku.

S paní učitelkou Romanou bychom rády poděkovaly našim dětem, protože jsou moc šikovné, hodné, kamarádské a my si s nimi každý den neskutečně užíváme a je radost s nimi pracovat.

Soňa Černá, DiS., Romana Kyselová, DiS., a děti z oddělení Skřítků z MŠ Wintrova v Pardubicích

-red-