Online archiv

Autor: Daniela Kramulová

Všechno je v pořádku. Anebo ne?

Daniela Kramulová, 4/2022
Jsou téměř dokonalí – odpovědní, pracovití, výkonní, vždy ochotní pomoci. Často vedou úspěšné pracovní týmy, angažují se v místních sdruženích či různých obecně prospěšných projektech, jejich rodiny vypadají spokojeně. V čem je tedy problém?

Když vylétají z hnízda…

Daniela Kramulová, 2/2022
Proč otevíráme téma, které v případě lidských mláďat výrazně přesahuje období povinné školní docházky, kvůli němuž časopis určený učitelům a rodičům čtete především? Nebo že by šlo o ornitologické okénko pro zpestření výuky biologie?

Jak (ne)léčit nesmělost u dětí

Daniela Kramulová, 1/2022
Devítiletá Janička odříkala mámě a tátovi básničku bez jediného zaváhání a spokojeně vyrazila na kutě. Když ji druhý den učitelka vyvolala, stačil jediný pohled na zaplněnou třídu a Jana ze sebe nevydala ani hlásku. Tedy nakonec vydala – jakmile ji pedagožka začala pobízet, hlasitě se rozvzlykala.

Jak přežít pubertu

Daniela Kramulová, 7/2021
Je mi hrozně trapný se s holkama v šatně převlíkat, protože jsem už jediná, kdo nemá vůbec žádný prsa, povzdechla si nešťastně osmačka Veronika. Svůj „nedostatek“ se snaží maskovat volným trikem – stejně jako o dva roky mladší Zuzka, která pod ním naopak schovává nově se rýsující ňadra.

Maják v bouři

Daniela Kramulová, 4/2021
Na každou třídu základní školy připadá průměrně 4, 5 žáka z rozvedených rodin, zjistila jedna diplomantka Pedagogické fakulty UK. Víte, kolik jich máte ve své třídě vy? Ještě důležitější je ale vědět, jak se rozvodová situace podepisuje na dětech a co znamená ve vztahu k jejich školnímu prospěchu a chování.

Proč dětem lžeme?

Daniela Kramulová, 2/2021
Lhát se nemá, učíme se všichni už od dětství. Lež má krátké nohy a s poctivostí nejdál dojdeš – i v příslovích přecházejících z generace na generaci k nám promlouvají zobecněné morální principy. A přesto lžeme.

Falešné vzpomínky na dětství

Daniela Kramulová, 9/2020
Lze manipulovat s pamětí? Můžeme člověku vsugerovat vzpomínky na něco, co se ve skutečnosti nestalo? Za mnohé mluví případy rozhádaných partnerů, kteří dokážou klamavé vzpomínky implantovat do hlav svých dětí, aby dosáhli zavržení druhého rodiče.

Zaručené recepty na chytré a úspěšné dítě

Daniela Kramulová, 7/2020
Od nepaměti se objevují recepty, jak vychovávat děti, aby dospěly k tomu, co se od nich žádá, nebo aby se vyvarovaly toho, co společnost považuje za nežádoucí. V posledních desetiletích se i v této oblasti vše zrychluje. Nové nadějné teorie se bleskově rozlétají do světa – a jejich sláva ve světle nových výzkumů rychle uvadá.

Jak zvládnout návrat z domácí izolace

Daniela Kramulová, 6/2020
Nouzový stav, který na více než dva měsíce umrtvil společenský, ekonomický i osobní život, přinesl úplně novou zkušenost pro všechny z nás. Jak tuto dobu prožívaly děti? A až se všechny zase vrátí do školy, bude ve třídě všechno jako dřív?

Sázím. Tentokrát to vyjde!

Daniela Kramulová, 5/2020
Řeč není navzdory roční době o sázení zeleniny ani letniček, ale o pravidelném vyplňování sázkových tiketů. A také o kupovaní stíracích losů, klikání v on-line loteriích a kurzových sázkách. Zkrátka o hazardu. Zkušenost s ním přiznává téměř 60 % Čechů. A nevyhýbá se ani učitelům, ani mládeži.

Pozor na škatulkování

Daniela Kramulová
Představte si, že už třetím rokem učíte osmáka Davida Petráčka. Vídáte se několikrát týdně, takže si troufnete říct, že ho máte přečteného. Totální flegmatik, čtyřka ho moc nerozhodí, ale nakonec všechno nějak uhraje za tři. A najednou opravujete jeho písemku a nevěříte vlastním očím – má to naprosto bez chyby. Co vás napadne jako první?

Vychovali jsme vraha

Daniela Kramulová, 3/2020
„Omlouvám se za syna a prosím o odpuštění. Tolika lidem ublížil… Ale zůstávám matkou. Je to nejtěžší pocit, jaký si lze představit.“ To jsou slova matky Stefana W., který smrtelně pobodal primátora Gdaňska přímo na pódiu při charitativním koncertu.