Online archiv

Vydání: 01/2020

Krojové hody v mateřské škole Maják

-red-, 01/2020

Návštěva Čajovny U Svatého Mikuláše

-red-, 01/2020

Kniha nás přenese do jiných světů

Mgr. Marie Těthalová, 01/2020
Tvrdí to Alena Vorlíčková, jejíž kniha Vílí kouzla se přednedávnem objevila na knižních pultech. Bohatě ilustrované pohádky zaujmou na první pohled.

Chtěli bychom děti dovést k přátelskému chování

Mgr. Marie Těthalová, 01/2020
Mateřskou školu Na Přesypu najdeme ve vilové čtvrti v pražské Troji. Má čtyři třídy, které jsou heterogenní. Ve třídách je 26 dětí a docházejí sem děti již od dvou a půl let. Školkou mě provedla její ředitelka Mgr. Eva Vodrážková, DiS.

Sněhuláku, sněhuláku…

Mgr. Marie Těthalová, 01/2020

Krmítko pro ptáčky

Mgr. Marie Těthalová, 01/2020
Zima a mráz jsou tady a ptáčci na zahradě nemají co jíst. Zkusíme si pro ně vyrobit krmítko.

Máme rádi zimu, ale…

PhDr. Helena Chvátalová, 01/2020
Pořádná („ladovská“) zima přináší dětem i dospělým mnoho radosti. Vždyť sáňkovat, bobovat, lyžovat, koulovat se, stavět sněhuláky apod. můžeme opravdu jen na sněhu. To vše ale přináší i některá nebezpečí a úrazy, kterým bychom měli předcházet.

Poznáte nadané dítě?

-red-, 01/2020
Každé dítě má své silné a slabé stránky. Ve vzdělávacím procesu často vyniknou spíše slabé oblasti, se kterými se snaží pedagog i rodič dítěti co nejvíce pomoci. Co když ale dítě na první pohled zaujme svými silnými stránkami? Má cenu takovému dítěti dát svůj čas, anebo si poradí samo?

Bez asistentů pedagoga se neobejdeme

-red-, 01/2020
Jsem ředitelkou Fakultní mateřské školy se speciální péčí, naše školka je zřizována městskou částí Praha 6. Díky velmi pokrokovému bývalému vedení školky bylo již v devadesátých letech minulého století zavedeno vzdělávání v heterogenních třídách, ale především se do běžných tříd začaly přijímat děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Estonské předškolní vzdělávání a testy PISA

Mgr. Marie Těthalová, 01/2020
Podle posledních testů PISA se jako první ve čtenářské gramotnosti umístily estonské děti a mezi evropskými zeměmi zabodovalo i Polsko. Podle Estonců je klíčem k úspěchu jejich předškolní vzdělávání.

Úzkostní lidé mívají často pocit, že jsou v tom sami

Mgr. Marie Těthalová, 01/2020
Zažívat úzkost k životu patří, pokud nás ale začne blokovat a my se postupně vyhýbáme čemukoliv, co je pro nás jen trochu těžké, nijak si nepomůžeme. O tom, jak s nepříjemnými pocity zacházet a kde hledat pomoc, jsem si povídala s psycholožkou a psychoterapeutkou Jarmilou Tolimatovou.

Chceme učit kvalitně

-red-, 01/2020
Na podzim měly pedagogické pracovnice naší školky zcela atypickou sobotu: většina se totiž přihlásila se na zajímavý projekt s cílem zkvalitnit jejich výchovně vzdělávací činnost. Od rána až do odpoledne v naší školce, pro děti jako každou sobotu zavřené, probíhalo zajímavé školení na téma polytechnická výchova.