Skoncujte s pálením žáhy

Ačkoliv byly možná letos oslavy roku poněkud mírnějšího charakteru, vždycky je to období, kdy ve zvýšené míře holdujeme dobrému jídlu a pití. Tyto požitky však mohou být následovány nepříjemnostmi – například v podobě pyrózy neboli pálení žáhy.  

Pyróza se projevuje bolestí a pálením na hrudi, způsobenými návratem žaludečních šťáv zpět do oblasti jícnu, ve kterém tyto agresivní kyseliny dráždí a narušují sliznici. Dalšími projevy pyrózy může být nepříjemný pocit v ústech či zapáchající dech.  

Nejčastěji je pálení žáhy způsobeno konzumací tučných, smažených či pikantních potravin, pozřením velké porce jídla najednou a nepravidelná strava. Zvláště je důležité hlídat si konzumaci rizikových potravin večer. Alkohol a kouření jsou také faktory, které mohou návrat kyselin z žaludku do jícnu ovlivnit – snižují totiž napětí dolního jícnového svěrače.  

A jak se pálení žáhy zbavit? Pokud jsou příčinou nějaké stravovací „hříchy“, bude v dlouhodobém hledisku nejúčinnější své návyky upravit. Jako první pomoc může zafungovat sklenice mléka, případně také čajová lžička jedlé sody rozpuštěná ve vodě. Pokud vás pálí žáha před spaním, na pomoc může přispěchat gravitace. Doporučuje se podložit si v noci hlavu tak, aby byla vyvýšená – žaludeční šťávy tak mohou stoupat do jícnu mnohem obtížněji. Také můžeme využít bylinek. Doporučován je čaj z meduňky, oregana či pelyňku. Také konzumace zeleniny celkově pomáhá v našich žaludcích vytvářet zásadité prostředí. Jako akutní pomoc při pálení žáhy se doporučuje mrkev, celer a brambory. 

  

-red-