Psycholog v hypnóze

Přínos hypnózy oceňují nejen laici, ale i odborníci. Psychologové Přemysl Khýr a Natália Schwab Figusch se s námi podělili o své zkušenosti.

Přemysl Khýr: nepotřebuji být fascinován

Přemysl Khýr pracuje jako psycholog ve zdravotnictví a prochází výcvikem kognitivně-behaviorální terapie. Ve třetím ročníku Univerzity Palackého v Olomouci ho klinická hypnóza okouzlila natolik, že absolvoval výcvik i v této terapeutické metodě. Používá ji nejen při práci s klienty, ale i jako cenný zdroj vlastního zklidnění a cestu k znovuzískání energie.

„K hypnóze mě přivedl můj vysokoškolský pedagog docent Roman Procházka, který v době mých studií dělal výzkum fyziologických reakcí v průběhu hypnózy. Tehdy jsem zrovna přelouskal učebnici klinické hypnózy od Stanislava Kratochvíla, a když jsem se nachomýtl k výzkumu, vznikla z něj moje bakalářská práce,“ vysvětluje psycholog a dodává, že právě ve třetím ročníku vyzkoušel hypnózu na sobě. „Patřím ke středně hypnabilním osobám, ale i člověk, který nedokáže upadnout do hypnotického transu, může profitovat z efektu uvolnění a zklidnění. Pokud mám s hypnoterapeutem dobrý vztah plný důvěry, dostanu se hlouběji, ale nikdy jsem nezažil amnézii ani jsem neměl posthypnotické sugesce. Natož abych prožil úžasné věci, jaké jsme vídali v rámci výcviku s vysoce hypnabilními lidmi, kteří před námi lyžovali, vraceli se do první třídy a jako prvňáci kreslili i psali.“

Placená zóna